Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nytt larm om brist på arbetskraft

Publicerad: 22 februari 2017, 11:30

TMF sällar sig till skaran av branschföreträdare som varnar för arbetskraftsbrist.

Foto: Martinsons

En tredjedel av företagen i trä- och möbelindustrin anger att arbetskraftsbristen är ett hinder för ökad produktion. Det visar en ny rapport från Trä- och Möbelföretagen TMF.


En undersökning som gjorts av det oberoende Prognoscentret på uppdrag av TMF, visar på ett mycket stort rekryteringsbehov. Under 2017 behöver trä- och möbelindustrin anställa 2000 personer.

– Situationen är kritisk eftersom antalet elever på de relevanta utbildningarna är historiskt låg. På sikt är företagens konkurrenskraft hotad, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF.

Företagen efterfrågar både tjänstemän och yrkesarbetare. Resultatet av undersökningen visar en fortsatt trend mot att en allt större del av rekryteringsbehovet utgörs av tjänstemän, framför allt med eftergymnasial teknisk utbildning. För de yrkesarbetare som efterfrågas är gymnasiekompetens avgörande.

Vill du läsa hela rapporten?

Du kan läsa TMF:s rekryteringsrapport finns att ladda ner i sin helhet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.