Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nytt projekt i SP:s forskningsvilla

Publicerad: 15 september 2014, 10:28

Villa Solgläntan är lågenergihuset från trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus.

Illustration: Derome

Sedan i hösten 2013 står ett exemplar av Villa Solgläntan från trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus på forskningsinstitutet SP:s område i Borås. Villan är ett fullskaligt forskningslabb för energieffektivt och fuktsäkert byggande.


Ämnen i artikeln:

SPDeromeVilla Solgläntanenergieffektiviseringinomhusklimatventilation

Det första forskningsprojektet inleddes i samband med att villan färdigställdes. I två års tid ska SP:s forskare granska villans energiprestanda.

Nu inleds ytterligare ett forskningsprojekt. Syftet är att ta fram en ny metod för att behovsstyra ventilation. Tanken är att den nya metoden ska säkerställa ett sunt inomhusklimat samtidigt som ventilationsbehovet sänks.

– Det är inte klarlagt hur luftkvalitet ska mätas i bostäder så att ventilationen kan regleras mot det verkliga behovet utan att riskera att innemiljön försämras. Det hör till det som vi ska reda ut, säger Caroline Haglund Stignor, energiexpert på SP.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.