tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Ökade anslag till forskning

Publicerad: 28 november 2016, 13:07

75 miljoner går till forskning om hållbart samhällsbyggande.

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen har presenterat sin forskningspolitiska proposition. Av den framgår bland annat att Formas anslag ökar med 75 miljoner som ska gå till forskning om hållbart samhällsbyggande.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I forskningspropositionen föreslår regeringen nya satsningar på klimat- och miljöforskning om totalt 285 miljoner kronor under perioden 2017–2020. Utöver 75 miljoner till ett nationellt forskningsprogram om hållbart samhällsbyggande, som ska inrättas hos Formas, ska även ett nationellt forskningsprogram om klimat inrättas. Det är en satsning på 130 miljoner kronor.

Regeringen föreslår också en satsning på 100 miljoner kronor för forskning inom cirkulär och biobaserad ekonomi, samt 15 miljoner kronor per år från 2018 för en ny analysfunktion som ska sammanställa och kommunicera miljöforskning.

Sveriges Byggindustrier ger tummen upp till forskningspropositionen.

– Det är bra att resurserna till samhällsbyggande och klimatfrågor ökar. Det har vi verkat för tillsammans med IQ Samhällsbyggnad. Regeringens ambitioner på att forskningen ska komma till större nytta i samhället skriver vi naturligtvis under på, säger Ola Månsson i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev