Forskning
Peter Wågström: "Vi vill bygga trygga städer"
Publicerad: 4 maj 2016, 11:17
NCC:s vd Peter Wågström i samtal med Victoria Walldin, socialantropolog hos White Arkitekter och Per Schlingmann, tidigare en av huvudarkitekterna bakom nya Moderaterna i Alliansregering, numera rådgivare och föreläsare.
Foto: Staffan Åkerlund
Klyftorna mellan rikare och fattigare områden är ett växande problem anser en majoritet, 60 procent, av invånarna i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors enligt en stor undersökning som NCC beställt av United Minds. Dessutom upplevs många miljöer i städerna som direkt otrygga.
Ämnen i artikeln:
byggforskningÖver fyra tusen personer i de nordiska huvudstäderna ingick i undersökningen som presenterades på förmiddagen i dag den 4 maj i Dome of Visions, det runda glashuset vid entrén till KTH i Stockholm.
– Vi ser allvarligt på att folk inte känner sig trygga och välkomna i staden eller tror att de inte kommer att ha råd att bo kvar. Tillsammans med andra samhällsaktörer vill vi bygga trygga städer där fler har råd att bo, sade NCC:s vd Peter Wågström under den efterföljande diskussionen med Victoria Walldin, socialantropolog hos White Arkitekter och Per Schlingmann, tidigare en av huvudarkitekterna bakom nya Moderaterna i Alliansregering, numera rådgivare och föreläsare.
Peter Wågström vill se ett samspel mellan alla aktörer i samhällsbyggandet och en fördjupad diskussion kring byggandet och stadens funktion.
– Vi måste få upp debatten om detta mycket mer än som sker i dag.
Per Schlingmann tycker att undersökningen ger en bild av att många unga Stockholmare har en dyster uppfattning om stadens möjligheter och att det ger en skev bild av invånarnas verkliga förutsättningar.
– Inflyttningen är bra. Områden med stor befolkningstillväxt ger förutsättningar för innovation på ett helt annat sätt än homogena och rikare stadsdelar som Lidingö och Danderyd. Vi måste bejaka att människor dras till städerna men samtidigt uppmuntra det lokala engagemanget som kan göra närmiljön attraktiv
Peter Wågström vill se staden växa ihop och knyta samman de åtskilda stadsdelarna.
– De måste få kontakt på ett enklare och rakare sätt.
Han menar att fortfarande läggs mer fokus på enskilda byggnader och behoven att bygga bostäder i stället för det större greppet – att bygga städer.
– Vi måste se staden som en rörelse och att vi med den bygger ett ekosystem, sade Per Schlingmann. Han tror också att en välfungerande stad kan dämpa en del av den oro människor naturligt känner inför stora samhällsförändringar som följer av globalisering och digitalisering.
Undersökningen ligger som en interaktiv sida under www.inclusivecity.com där besökarna kan göra sina egna parametrar för att jämföra sina städer ur olika perspektiv.
Staffan Åkerlund