Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

”Riksbanken har fel om hushållens skulder”

Publicerad: 12 oktober 2015, 11:35

Riksbankens förslag kan fördjupa bostadskrisen enligt en rapport.

Riksbankens analyser om hushållens skulder bygger på svagt faktaunderlag och missar därmed viktiga tillgångar som finns i det svenska socialförsäkringssystemet. Det visar en rapport som Veidekke och Rikshem har tagit fram.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitikbostadsbyggande

Enligt rapporten ”Den bedrägliga skuldkvoten” som byggbolaget Veidekke och Rikshem har låtit genomföra med hjälp av analysföretaget Evidens finns flera stora felkällor i Riksbankens analyser om bostadsmarknaden. I rapporten granskas fem påståenden om hushållens skulder.

Enligt Lennart Weiss, Kommersiell direktör på Veidekke, och Ilija Batljan, vice vd på Rikshem, finns det risk för en fördjupad bostadskris om politikerna väljer att följa Riksbankens åtgärdsförslag.

– Riksbanken driver i dag en intensiv kampanj och föreslår mycket långtgående åtgärder som sannolikt skulle utlösa en fastighetskris om de genomförs, samt fördjupa redan svåra problem på bostadsmarknaden, säger Lennart Weiss.

Han anser tillsammans med Ilija Batljan att jämförelser av hushållens skulder innehåller stora felkällor och inte tar hänsyn till att Sverige har ett annat välfärdssystem än många andra länder.

– De svenska hushållens skulder är i realiteten betydligt lägre i förhållande till deras inkomster än vad Riksbanken hävdar och jämför man med andra europeiska länder är de inte särskilt alarmerande, säger Ilija Batljan.

Beställarna av rapporten efterlyser en oberoende analys av Riksbankens slutsatser.

– Det är dags att politikerna tränger in i bostadsbyggandets finansiella villkor. Varje ny bostad som byggs ska finansieras, och politiken måste ha en uppfattning om hur ansvaret ska fördelas mellan hushåll, stat, banker och kommersiella aktörer, annars kommer bostadsbyggandet att falla från redan låga nivåer, säger Lennart Weiss.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News