Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Samhällsplanering kan minska våldtäkter

Publicerad: 15 februari 2010, 15:27

Vania Ceccato forskar vid KTH i syfte att bygga bort brottet.


– Vi vill teckna en bild av de rumsliga egenskaper som finns på brottsplatsen och som kan påverka gärningsmannens beslut att begå sin våldshandling. Det finns förstås redan i dag en hel del kunskap om våldtäkter ur flera perspektiv men lite om den miljö där de inträffar, säger Vania Ceccato, docent och geograf vid avdelningen för samhällsplanering och miljö på KTH.

Tillsammans med ett forskarteam ska hon kartlägga samtliga platser i Stockholm stad där utomhusvåldtäkter anmälts under åren 2005 till 2008. Det handlar om parker, gångvägar, bakgator och restaurangstråk, och frågeställningarna är "Hur ser miljöernas riskfaktorer ut?" och "Hur man kan förebygga miljön för att undvika framtida våldsbrottslighet på platsen?".

Vania Ceccato har gjort en inledande granskning av 10-15 utemiljöer i Stockholmsområdet som varit särskilt utsatta för våldtäktsbrott de senaste åren. Det resulterade i ett mönster av egenskaper, som hon nu i en mer omfattande undersökning ska bygga ut till en topologi över typiska våldtäktsmiljöer.
Forskarteamet ska sedan genom fältstudier och utifrån en checklista pricka av de risker som finns i den specifika miljön. Typiska frågeställningar är "Hur såg platsen och andra omständigheter ut vid tidpunkten för våldtäkten?", "Hur var belysningen och hur mycket folk rörde sig i närområdet?" och "Hur långt är det till t-banan, hur lätt är det för gärningsmannen att fly från platsen?".

Tanken är att använda undersökningsresultatet för våldtäktsförebyggande åtgärder. Projektet ska resultera i ett underlag som samhällsplanerare och andra ansvariga i staden ska kunna ta i bruk för att göra Stockholms utemiljöer säkrare för kvinnor att vistas i.

Vania Ceccatos forskning finansieras med bidrag från Formas. Projektet anses som nydanande med sin inriktning mot utomhusvåldtäkter. Bland annat är det första gången som en undersökning kombinerar kartläggning av brottsplatser för utomhusvåldtäkter med intervjuer av brottsoffren i syfte att förstå kvinnors allmänna rädsla i den offentliga miljön.

Fotnot: Enbart i Stockholms län sker 210 våldtäkter utomhus varje år.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News