lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Sänkt avdrag - så påverkar det ROT-jobben

Publicerad: 17 november 2015, 15:04

Yougov har undersökt hur stor andel av svenskarna som kommer att anlita färre hantverkare om ROT-avdraget sänks.

Foto: Mattias de Frumerie

Enligt en färsk undersökning gjord av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av VVS-företaget Geberit uppger ungefär lika stor andel av de svarande att de kommer att anlita hantverkare i samma utsträckning som tidigare, som att de inte kommer att göra det – 42, respektive 41 procent.

Ämnen i artikeln:

HantverkarebyggforskningROT-avdrag

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Enligt ett pressmeddelande från Geberit är det främst familjer med små barn och personer som bor på landsbygden som menar att de kommer att anlita färre hantverkare om avdraget sänks. När det gäller småbarnsfamiljerna är det 52 procent som uppger att de kommer anlita färre hantverkare.

Folk boende i storstäder är de som påverkas minst. Där uppger 35 procent att de kommer att anlita färre hantverkare.

Från januari till oktober i år har Skatteverket betalat ut 14,7 miljarder kronor i skattereduktion för ROT-tjänster. Den största ökningen står badrumsrenoveringarna för, enligt tidigare undersökningar.

– Det stämmer bra med vår undersökning. 71 procent uppger att de framför allt anlitar hantverkare för just badrumsrenoveringar. Att jämföra med 14 procent för köket och 3 procent för tvättstugan.

Undersökningen visar även att 55 procent bland de som tjänar över 700 000 kr/år säger att de kommer att anlita färre hantverkare om ROT-avdraget sänks. Att jämföra med 25 procent bland de som tjänar under 300 000 kr/år.

Regeringen planerar att sänka rotavdraget från 50 till 30 procent vid årsskiftet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev