Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Skanska och NCC går in i europeiska forskningsprogram

Publicerad: 18 februari 2011, 09:52

Både Skanska och NCC går in i var sitt europeiskt utvecklingsprojekt som ska skapa ny kunskap om energieffektiv renovering av äldre hus.


Kunskapen kan bolagen bland annat använda för att sy ihop kostnadseffektiva renoveringspaket för äldre hus, exempelvis de som byggdes under miljonprogrammet. Men även för att bli bättre på energisnål nyproduktion.

Projekten finansieras till hälften av pengar från EU-kommissonens sjunde ramprogram för forskning och utveckling. NCC blir koordinator för konsortiet E2Rebuild, ett samarbete med sex andra EU-länder.

– Vi vill bland annat lära oss mer om ett prefabricerat fasadsystem för tilläggsisolering av hus. Men även om processer för hur renoveringen kan ske så smidigt som möjligt utan att den stör de boende för mycket, säger Christina Claeson Jonsson, projektledare på NCC och koordinator för E2Rebuild.

Skanska deltar i projektet BEEM-Up tillsammans med företag från två andra EU-länder. Bolaget ska dokumentera lösningarna som projektet tar fram men även utvärdera exempel på högpresterande isolering, ventilationslösningar, elproduktion, hissar, uppvärmningssystem och minimering av köldbryggor.

– Vi vill hitta nya energieffektiva lösningar. Alla resultat blir offentliga, säger Madeleine Nobs, affärsutvecklare på Miljonhemmet, den kunskapsbank Skanska bygger upp inför renovering av miljonprogrammet.


E2ReBuild

Svenska partners: NCC, Apartment Bostad, White arkitekter, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Övriga länder i projektet: Frankrike, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Polen, Finland.

Projektbudget: 70 miljoner kronor.

Svenskt demonstrationsprojekt: Energirenovering av flerbostadshuset Giganten i Halmstad.


BEEM-Up

Svenska partners: Skanska, Alingsåshem, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Övriga länder i projektet: Frankrike, Nederländerna.

Projektbudget: 80 miljoner kronor.

Svenskt demonstrationsprojekt: Energirenovering av miljonprogramsområdet Brogården i Alingsås.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.