tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

SKL vill lyfta trä som stommaterial

Publicerad: 23 februari 2016, 06:04

Bild 1/3  Hus Alpha och Bravo i Videum Science Park i Växjö används som exempel i SKL:s rapport. De har grund och källarvåning av betong, i övrigt är stommen i trä. Foto: Anna Joanzón, Videum

Forskarvärlden är förhållandevis enig – ur klimatsynpunkt är hus med trästomme bättre än hus med betongstomme. Det visar en ny forskarrapport som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tagit fram som en vägledning för kommuner som planerar nybyggnation av lokaler.

Ämnen i artikeln:

betongträträstommebyggforskningklimatpåverkankoldioxidutsläppBuilding Sustainabilityhållbart byggande

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Leif Gustavsson, professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet, är en av forskarna bakom SKL:s rapport.

– Det finns en förhållandevis stor samstämmighet i forskarvärlden internationellt kring att det ger klimatfördelar att välja en stomme av trä i stället för en stomme av betong, förutsatt att du har ett hållbart skogsbruk. Med det menar jag bland annat att minst samma mängd koldioxid som avgår från skog och mark genom skogsavverkning binds in i ny skogsbiomassa genom skogstillväxt, säger han.

Det innebär i princip att skogen återplanteras efter att den avverkas, vilket den gör i Sverige.

Läs mer: Viktiga steg för att minska byggnaders klimatbelastning.

Exakt hur stor klimatvinst det ger att välja trä i stället för betong som stommaterial varierar från projekt till projekt.

– Det finns mycket du kan göra för att få ner utsläppen av växthusgaser, både om du väljer trä och om du väljer betong. Det handlar om allt från hur du utvinner dina råvaror till hur du tar hand om restprodukter, säger Leif Gustavsson.

Det påverkar däremot inte den relativa rankningen av trä och betong.

– Oavsett om man utgår ifrån hur situationen är i Sverige i dag, eller om du utgår ifrån att man gjort allt rätt i alla led för att minska växthusgasutsläppen, så får du normalt lägre utsläpp om du väljer trä, säger Leif Gustavsson.

Peter Haglund, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hoppas att den nya rapporten ska vara ett stöd för kommunala tjänstemän och politiker som fattar strategiska beslut vid nybyggnation av verksamhetslokaler.

– Vi har märkt att valet av stommaterial kan ha betydelse för en byggnads klimatpåverkan under hela livscykeln. Därför har vi tagit fram en forskningsrapport på ämnet, säger Peter Haglund.

Uppmuntrar SKL kommuner att i större utsträckning välja trästomme i samband med nybyggnation?

– Nej, vi ger inga rekommendationer. Däremot vill vi med rapporten uppmärksamma byggherrar på att trästomme kan vara ett gångbart alternativ, säger Peter Haglund.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev