Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

"Som kvinna får man inte misslyckas"

Publicerad: 8 mars 2011, 12:34

Lotta Snickare forskar om jämställdhet på KTH. Hon konstaterar att kvinnor som släppts in i starkt mansdominerade miljöer ofta blir en slags maskot utan någon verklig makt.


Det är först när en arbetsplats blivit mer jämställd som man upptäcker hur ojämställd den var innan. Det berättar Lotta Snickare, som snart är klar med en doktorsavhandling om kön och makt bland chefer i bankvärlden.

–        Vi har alltid levt i ett ojämställt samhälle. Därför är vi så vana vid ojämställdhet att vi ofta inte ser den, säger Lotta Snickare, som bedriver sin forskning på Centrum för bank och finans på KTH:s avdelning för fastigheter och byggande.

Det finns ett stort motstånd till att prata om ojämställdhet. Frågan blir lätt personlig och upptäckten av vilka som är över-,  eller underordnade på exempelvis en arbetsplats är känslig.

–        Att förneka och säga att detta inte existerar på mitt företag är vanligt, säger Lotta Snickare.

En kvinna som befinner sig i en mansdominerad miljö, berättar Lotta Snickare, ses ofta som representant för sitt kön och inte som en individ. Att rekrytera en kvinna till ett sådant sammanhang ses lätt som ett risktagande eftersom det bryter mot de invanda normerna. Därför ställs mycket större krav på en kvinnlig chef i en mansdominerad bransch, exempelvis byggbranschen.

–        En manlig chef får ha starka och svaga sidor. Om en kvinna har svagheter som chef ses det istället som ett bevis på att kvinnor inte passar in. Det är helt enkelt farligare att göra fel när man tillhör en grupp som är i minoritet, säger Lotta Snickare.

En kvinna blir mer granskad och måste vara mer kompetent. Särskilt tufft är det att vara helt ensam kvinna i ett sammanhang, exempelvis en ledningsgrupp, bestående av män. Där utsätts kvinnan för olika typer av lojalitetstest, men blir ändå sällan en fullvärdig del av gruppen. Lotta Snickare talar om kvinnan som en maskot. En symbol som ofta får presentera och representera utåt, men som sällan får någon verklig makt.

–        Den enda kvinnan får ofta fungera som gate-keeper. Det kan till exempel handla om att se till att inga fler kvinnor kommer in eller att vara den som får försvara att företaget är jämställt utåt, säger hon.

Flera kvinnor i en mansdominerad grupp har däremot mycket större chans att påverka, berättar Lotta Snickare. Här ses kvinnan mer som en individ än som en representant för en grupp och det egna handlingsutrymmet ökar. Allra mest har ett företag att vinna på att ha en blandning av folk med olika bakgrund och kön.

–        Problemlösningen blir bättre i en blandad grupp. Både män och kvinnor får ett större handlingsutrymme och det blir inte bara ett perspektiv som gäller.

LÄS HELA INTERVJUN MED LOTTA SNICKARE I BYGGINDUSTRIN, NR 8, 2011

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.