onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Stefan Hyttfors: ”Nyttja människans superkraft: Att vi kan se skillnad på en muffin och en hund”

Publicerad: 28 mars 2023, 09:03

Foto: Mattias de Frumerie

Lyssna mindre på experterna och följ i stället trender, och lita på din mänskliga superkraft! Det sa Stefan Hyttsfors, futurist och framtidsforskare som siade framtidens trender på Construction Summit 2023.

Ämnen i artikeln:

byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationBuilding Sustainabilityhållbart byggande

MSN

Martina Strand Nyhlin


Stefan Hyttfors, hur håller man koll på trenderna?

– Först ska man ta sig en funderare på vilka trender som är mest relevanta. Alla har intresse av stora makrotrenderna som hållbarhet, ekonomi, beteendeförändring, men kan också vara mindre nischade trender om man är på privatsidan eller bara bygger i trä. Sen ska man titta på hastigheten, vad växer, vad sjunker och hur snabbt verkar det gå.

Läs mer: Dags för Construction Summit – missa inte prisutdelningen av Årets Bygge 2023

Vilka trender kommer ha störst betydelse för byggbranschen framöver?

– På kort sikt ekonomin, som just nu avgör nu om det går att börja eller starta ett projekt. Ser vi på hastigheten i trenden gällande krediter så går det just nu nästan för fort för att företag och privatpersoner ska hinna anpassa sig. På lång sikt är det hållbarhetstrenden som är den givna trenden. Där kommer vissa bli inspirerade och vilja bygga om samhället och andra kommer sitta kvar och krampaktigt jobba med tuffa marginaler som de gjort tidigare.

Stefan Hyttfors från scen.

Foto: Mattias de Frumerie

När det gäller AI så beskriver du människans superkraft är att vi kan se skillnad på en muffin och en hund, något som inte alltid AI kan göra idag. Hur för vi över det till byggbranschen?

– Jag tror det handlar om ett perspektiv på ledarskap. Vilka ledare och vilket ledarskap ska få utrymme? Traditionellt har vi nog varit rationella i ledarskapsperspektiv. Men det kommer vi inte kunna konkurrera med längre. När alla har tillgång till teknik som löser det rationella, då blir det den emotionella , känslosamma ledaren som kan känna människor det som spelar roll. Den ledaren som se vad som krävs för att uppmärksamma dig är den som är vinnare i en tekniktung tid.

Du tycker att vi borde ha fler namn för förändring?

– Förändring är ett ord vi ofta slänger oss med, men det kan innebära så många saker, det som är spännande för en chef är läskigt för medarbetaren. Vi måste ha stor respekt för vad vi pratar om och inte ha förändring som ett samlingsnamn för allt som pågår och som kanske skapar både framtidstro och hopp men också turbulens och oro. Teknik betyder att vi frigör tid, det är enormt värdefullt för den som kan göra nåt med den tiden. Men för den som inte kan det blir det bara skrämmande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev