Forskning
Svenska byggen står stilla till 80 procent
Publicerad: 5 maj 2014, 10:19
Chalmersprofessorn Per-Erik Josephson anser att branschen lider av stora effektivitetsproblem. Foto: Per Hindersson
Foto: Per Hindersson
Bara 20 procent av tiden under en arbetsvecka används under själva byggskedet. Resten av tiden, 80 procent, står bygget stilla, enligt Chalmersprofessorn Per-Erik Josephson som nyligen publicerade sina rön i en vetenskaplig artikel i Journal of Construction Management.
Ämnen i artikeln:
byggforskningI stort sett alla är överens: Byggbranschen behöver rycka upp sig. Chalmersprofessorn Per-Erik Josephson lanserar tre botemedel – identifiera vilka hinder och bromsklossar det finns i processen och produktionen, satsa på standardisering och fundera över möjligheterna att spräcka 40-timmarsveckan.
– Under byggskedet används bara 20 procent av den tillgängliga tiden; åtta timmar från måndag till fredag. Resten av tiden, 80 procent, står bygget stilla. Men kan vi verkligen bli världsbäst om vi jobbar på det sättet?
Per-Erik Josephson har nyligen publicerat en vetenskaplig artikel – The Use and Non-Use of Time in Construction of New Multi-Dwellings in Sweden Buildings – i International Journal of Construction Management (ungefär “Användandet och icke-användandet av tid i byggandet av nya flerbostadshus i Sverige). Här sätter han fokus på analys av tiden, snarare än av kostnader.
– När det gäller branschens förnyelse, förändring och produktutveckling så är det för mycket fokus på kostnaderna. Det finns en alternativ logik, en logik som är vanlig i flera andra branscher. Man börjar med att identifiera problem och hinder, vilket leder till en mer planerbar process, där vi bland annat kan korta tiden, och effekten av detta blir i sin tur en bättre kostnadsbild. Det vill säga, vi börjar i en annan ända. Vi borde fokusera mer på tiden, säger Per-Erik Josephson.
Per Hindersson