tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Tillväxten inom bygg hindras av byråkrati

Publicerad: 14 december 2015, 10:32

Fyra av tio bygg- och fastighetsbolag tror inte att den politik som nu förs inom bostadsbyggande kommer att ge någon effekt, visar Grant Thorntons bygg- och fastighetsrapport.

Foto: Johanna Åfreds

Tillväxten i svenska bygg- och fastighetsföretag hindras av administration, kompetensbrist och uddlösa politiska beslut. Detta är slutsatsen i Grant Thorntons bygg- och fastighetsrapport.

Ämnen i artikeln:

byggforskning


När Sveriges största bygg- och fastighetsbolag deltog i Grant Thorntons undersökning visade det sig att nästan hälften tror på ökade investeringar inför året som kommer. Av de som tillfrågades 2014 trodde bara var tionde på ökade investeringar.

Undersökningen, som baseras på intervjuer med vd eller annan beslutsfattare i 100 av de 300 största bygg- och fastighetsbolagen i Sverige, gjordes i september 2015. Till resultaten hör även att merparten har kapacitet att påbörja eller beställa fler projekt men att de hindras av handläggningstider, planprocesser och markbrist. Tre av tio byggföretag sade dessutom att bristen på arbetskraft leder till att färre projekt kan starta.

Fyra av tio bygg- och fastighetsbolag tror inte att den politik som nu förs om bostadsbyggande kommer att ge någon effekt, vare sig positiv eller negativ. Vart fjärde bolag menar dock att politiken har direkt negativa effekter men att varken diskussionerna om lånetak eller amorteringskrav påverkar planeringen av nya byggprojekt.

– Vi märker att byggprojekten hakar upp sig på grund av oerhört långa handläggningstider. Det är väldigt långa ledtider i allt från planprocesser till fastighetsbildningar. Även bristen på arbetskraft hindrar eller försenar många projekt. Det finns en tröghet i branschen som påverkar utvecklingen, och politiken som förs tycks inte bidra till att påskynda byggandet, säger Andreas Adolphsson, partner och ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Fastigheter och Bygg.

Tre av tio företag uppger att de anlitar underentreprenörer med utländsk arbetskraft och att skälet främst är brist på yrkeskunnig personal. Även det svenska löneläget inverkar.

Vad gäller jämställdheten så har byggföretag och fastighetsbolag cirka en tredjedel kvinnor representerade i ledningsgruppen men bara två av tio kvinnor i styrelsen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev