Forskning
Tre gånger lägre energianvändning i lyckat forskningsprojekt
Publicerad: 25 januari 2018, 09:07
Forskningsprojektet där trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus tillsammans med Rise har tagit fram ett enfamiljshus som är energieffektivt och klimatsmart har nått sitt slut. Resultaten visar bland annat att energianvändningen i Forskningsvillan i Borås ligger tre gånger lägre än kraven i BBR.
Ämnen i artikeln:
byggforskningInom projektet NEED4B som startade 2012 byggde Derome med hjälp av Rise två demonstrationshus, en villa i Borås och en villa i Varberg, med den senaste tekniken inom effektiva energi- och byggnadstekniska lösningar. Inom projektet har över 6 000 forskartimmar lagts på att upprätta en metodik runt lågenergibyggnation, förbättra lösningarna i husmodellen och att analysera resultaten.
– Fokus inom projektet har varit på energieffektivitet, lufttäthet och ett bra inomhusklimat, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome Hus.
2014 flyttade simuleringsfamiljen Grankvist in i Forskningsvillan i Borås. Familjen representerar en typisk genomsnittlig familj med representativa vanor och aktiviteter. De har nu under flera års tid övervakats, mätts och analyserats av forskare i projektet. Simuleringsfamiljen har också blivit jämförda med en riktig familj, som bor i det andra demonstrationshuset, i Varberg.
– I två års tid har vi gjort detaljerade mätningar och jämförelser mellan simuleringsfamiljen och den riktiga familjen i Varberg, berättar Lisa Ossman, projektledare på Rise.
Mätningarna visar att energianvändningen i Forskningsvillan i Borås är ligger på 18 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Detta är betydligt lägre än dagens myndighetskrav, Boverkets byggregler (BBR), som tillåter 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. I demonstrationshuset i Varberg, där den verkliga familjen bor, har man mätt energianvändningen till 30 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
Skillnaden i energiförbrukning som forskarna sett under sina studier av simuleringsfamiljen Granqvist och den verkliga familjen i Varberg är att det behövs mer kunskap och information till brukarna i lågenergihus.
– Det är en lärdom vi tar med oss att överlämningen av tekniska installationer till brukarna måste bli bättre. Det är lätt att det blir fel om man inte vet hur man ska hantera de olika tekniska applikationerna, säger Lisa Ossman.
Exempelvis upptäckte forskaren under den första delen av mätperioden i Varberg att energianvändningen var onormalt hög. Det berodde på en felaktigt inställd ventilation.
– Detta justerades, men ändå drog huset i Varberg betydligt mer energi än motsvarande i Borås. I projektet genomfördes också intervjuer med familjen i Varberg och vi kunde då konstatera att det fanns ett vädringsbeteende som bidrog till den höga energianvändningen, säger Lisa Ossman.
Det här är problem som man uppskattar är ännu högre i andra hus eftersom familjen i Varberg ändå har haft ganska mycket hjälp från forskarna.
När nu projektet avslutas så kommer simuleringsfamiljen Grankvist att flytta ut från Forskningsvillan, som kommer att fortsätta att användas som ett fullskalecentrum för forskning om framtidens boende.
– Redan nu pågår tre olika forskningsprojekt i huset. Ett som handlar om värmepumpar i lågenergihus, ett som handlar om behovsstyrning av ventilationen, för att få ett optimalt inomhusklimat och låg energiförbrukning och ett som handlar om batterilagring av solcellselen och att installera ett likströmsnät dit man bland annat kan koppla in en värmepump men kanske också kyl och frys exempelvis, berättar Lisa Ossman.