Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

Undersökning av fukt i fasader missvisande

Publicerad: 7 November 2008, 14:30

Fuktskador i fasader förekommer bara i väggar med tunnputs på cellplast i nya hus i Stockholm, Västkusten och Skåne. Det framgår av den undersökning som gjorts av forskningsinstitutet SP. Men resultaten är missvisande, förklarar institutet.


Det är urvalet av byggnader som blivit skevt. Fastighetsägare har främst låtit undersöka de hus de vill veta skicket hos. Dessa är ofta hus yngre än 10 år som fortfarande kan omfattas av försäkringar. Äldre hus utan synliga fel har många avstått från att undersöka.

Därför ska SP under andra halvan av 2008 bredda urvalet av hus. Riktade undersökningar ska göras på äldre byggnader, på hus med mineralull som putsbärare, på väggar med tjockputs samt byggnader i väderskyddat läge.

Den problemdrabbade metoden enstegstätade, putsade och odränerade träregelväggar har använts i uppåt 50 000 byggnader, visar undersökningen.

20 000 – 40 000 av dessa är småhus, resten är flerbostadshus. Till 70 procent av den totala väggytan har tjockputs på mineralull använts. Tunnputs på cellplast är vanligast på Västkusten och i Skåne.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.