tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Vattenledningar – rena renoveringsobjekt

Publicerad: 29 augusti 2019, 08:55

En fjärdedel av det dricksvatten som produceras i svenska vattenreningsverk läcker ut innan det når konsumenten. Det visar en färsk rapport från WSP.

Ämnen i artikeln:

WSPbyggforskning

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


På grund av bristande underhåll av vatten- och avloppssystemen läcker en stor del av dricksvattnet ut från ledningarna. Enligt rapporten från WSP rinner 25 procent av dricksvattnet bokstavligen ut i sanden. Bakgrunden är enligt rapporten ett kraftigt eftersatt underhåll.

– I Sverige saknas ett politiskt tryck i frågan. Många ser det som en självklarhet att det finns rent vatten i kranen till nästan ingen kostnad. De politiska incitamenten att investera i något som inte syns och inte heller utgör något problem just idag är för svaga, säger Joakim

Bättre i Danmark

Pettersson, seniorkonsult på WSP, i ett pressmeddelande och konstaterar att VA-taxorna skulle behöva höjas med hundra procent under de närmsta 20 åren för att framtidssäkra vattenkvaliteten. I Danmark är ledningarna i bättre skick. Det beror på att en straffavgift på läckage över tio procent infördes för 25 år sedan.

– Straffavgifter kan vara ett sätt att skynda på utvecklingen, men det behövs framförallt ett ökat medvetande bland våra beslutsfattare och tydliga politiska målsättningar och prioriteringar, menar Joakim Pettersson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev