Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Vattenledningar – rena renoveringsobjekt

Publicerad: 29 augusti 2019, 08:55

En fjärdedel av det dricksvatten som produceras i svenska vattenreningsverk läcker ut innan det når konsumenten. Det visar en färsk rapport från WSP.


Ämnen i artikeln:

WSP

På grund av bristande underhåll av vatten- och avloppssystemen läcker en stor del av dricksvattnet ut från ledningarna. Enligt rapporten från WSP rinner 25 procent av dricksvattnet bokstavligen ut i sanden. Bakgrunden är enligt rapporten ett kraftigt eftersatt underhåll.

– I Sverige saknas ett politiskt tryck i frågan. Många ser det som en självklarhet att det finns rent vatten i kranen till nästan ingen kostnad. De politiska incitamenten att investera i något som inte syns och inte heller utgör något problem just idag är för svaga, säger Joakim

Bättre i Danmark

Pettersson, seniorkonsult på WSP, i ett pressmeddelande och konstaterar att VA-taxorna skulle behöva höjas med hundra procent under de närmsta 20 åren för att framtidssäkra vattenkvaliteten. I Danmark är ledningarna i bättre skick. Det beror på att en straffavgift på läckage över tio procent infördes för 25 år sedan.

– Straffavgifter kan vara ett sätt att skynda på utvecklingen, men det behövs framförallt ett ökat medvetande bland våra beslutsfattare och tydliga politiska målsättningar och prioriteringar, menar Joakim Pettersson.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

WSP

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.