Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

WSP forskar om framtidas parkeringselände

Publicerad: 23 juni 2009, 11:10

WSP har vunnit ett anslag på totalt 2,9 Mkr till ett av de största svenska forskningsprojekten hittills om bilparkering. Projektet finansieras av Vägverkets forskningsfond och löper över tre år.


Vägverkets tanke är att forskningsprojektet ska ge politiker kunskap och verktyg för att hantera en förväntad alltmer komplex parkeringsproblematik. WSP, som nu kommer att ansvara för projektet tillsammans med KTH kommer bland annat att sammanställa internationell forskning samt intervjua kommunalpolitiker om vad de tror blir de framtida utmaningarna i parkeringsfrågan i deras region.

Några konkreta frågeställningar som tas upp i projektet är: Vad händer om man helt tar bort parkeringsplatser på vissa gator, ökar det framkomligheten eller leder det till fler felparkeringar? Hur påverkar städdagar trafiken och miljön, tvingas bilägare istället ta bilen till jobbet? Hur hanterar man bäst behovet av bilparkering i täta innerstadsmiljöer och i nya stadsdelar? I vilken omfattning minskar till exempel bilpooler behovet av parkering?

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.