tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

"2018 blir vårt stora genombrottsår"

Publicerad: 23 maj 2018, 04:00

Produktion i fabriken i Kungsör. Foto: Junior Living

2018 blir genombrottsåret för industriellt byggande, menar Claes Eliasson, vd i Junior Living. Efter att ha byggt upp sitt produktionssystem med fabriken i Kungsör som en viktig del av det patenterade byggsystemet är de redo att växla upp produktionen och rörelsemarginalerna samtidigt som fler billiga bostäder når marknaden.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

– En byggentreprenör ligger traditionellt någonstans mellan fyra och sex procents rörelsemarginal. Vår målsättning är högre. Ska vi ha en industriell avkastning måste vi bete oss industriellt, säger Claes Eliasson, civilekonom med bakgrund från Handelshögskolan och som CFO för Taxi Stockholm, First Hotels och som Nordenchef för ett Nasdaq-noterat management­konsultbolag. Han rekryterades av grundarna till Junior Living för ett drygt år sedan.

För börsnoterad tillverkningsindustri är rörelsemarginaler på 10 procent och uppåt det som förväntas av aktieägare och investerare. Utöver detta är ett starkt kassaflöde förutsättningen för produktutveckling och investeringar.

Målsättningen med Junior Living är att företaget ska agera industriellt i alla aspekter, enligt vd Claes Eliasson.

Foto: Staffan Åkerlund

Vid årsskiftet startar Junior Living en andra fabrik
– i Söderhamn. Efter inkörning kan den tredubbla produktionen på årsbasis, från 500 lägenheter till 1 500 samtidigt som utöver även två- och trerummare sätts i produktion.

Junior Livings ambitioner skiljer sig på många punkter från de flesta byggentreprenörers. Skillnaden är att den patenterade byggprocessen i sig är den direkta motsatsen till platsbyggande. Patentet omfattar Sverige men ett EU-patent är i görningen liksom längre fram USA.

Lyckas dessa öppnas möjligheterna till licensintäkter.

Fabriken i Kungsör har haft ett par tre år på sig att trimmas in för moduler på löpande band, där rätt material styrs till stationerna moment för moment. Logistik och materialflöden är organiserade så att vilken modern fordonstillverkare som helst skulle känna sig hemma. Det är lean i praktiken.

Fabriken i Kungsör har haft ett par tre år på sig att trimmas. Foto: Junior Living

Kungsörfabriken ligger i snitt på två kompletta lägenheter dagligen. Start i fabrik sker i samband med första spad-
taget och markarbeten börjar. När antalet moduler nått ett för projektet lämpligt antal inleds monteringsarbetet. Betongstommen monteras och modulerna lyfts in. Våning för våning.

Modulerna är kompletta med alla installationer, el, VA, ventilation, kaklade badrum och kompletta inredningar, färdiga att plugga in alla funktioner. Det är en plåtklädd sandwichkonstruktion som i sig klarar alla väder och sätts på plats med luftspalt till nästa lägenhet.

När Byggindustrin var på plats i Västberga utanför Stockholm 2016, var ett större bostadsprojekt med 280 lägenheter på målgång. Strängbetong, företaget som placerade modulerna i ”vinstället av betong”.

Bostadsprojekt i Västberga i Stockholm. Foto: Junior Living

Jan Petterson, företagets grundare tillsammans med uppfinnaren Magnus Bouveng, kunde leende notera omgivningens nyfikenhet.

”Vi ser att många är här och smyger i buskarna och fotar för att se hur vi gör. De kan ringa oss i stället så visar vi gärna upp vårt byggsystem”, sa han i maj 2016.Det prisbelönta konceptet, Snabba hus, åt Svenska Bostäder fick i januari i år sin fortsättning i 377 nya ungdomsettor i Råcksta i Västerled i Stockholm.

Snabbt och bra är utgångspunkten

Junior Living startade med utgångspunkt från frågorna ”varför tar det sådan tid att bygga”, ”varför det är så dyrt?”. Och om billigt – ”varför så dålig kvalitet?”

Insikterna från denna intellektuella övning landade Junior Living 2013.

Industriella metoder, fokus på logistik, standardiserade material och processer och tillgång till arbetskraft befintliga fabrikslokaler var nyckelfunktioner. Tillgång på yrkesfolk, byggnadsarbetare och installatörer, är en förutsättning för att driva byggindustri under tak. Nästa steg var att utveckla yrkesarbetare till montörer, att anamma tillverkningsfilosofin.

Själva produkten, den levererade bostaden, ska kunna köpas av människor i vanliga lönelägen, som sjuksköterskor, poliser, lärare som behöver kunna hjälpa sina ungdomar att flytta hemifrån.

– Våra första projekt var studentbostäder och byggdes som kompletta enrummare med loftgångar. Nu kan vi bygga två- och trerummare och husen kan få vilket uttryck som helst, helt efter kundernas önskemål, säger Claes Eliasson.

2 maj överlämnades ett komplett 150-rumshotell i Veddesta till köparen, Genova Property Group. Grundläggningen inleddes 18 oktober 2017 och produktionstiden var fem månader och traditionell hotellarkitektur med invändiga hotellkorridorer. Under byggperioden slogs flera interna produktionsrekord. Som mest monterades 26 lägenheter i veckan.

– Vårt koncept är att avtalet, priset i kontraktet, är det kunden betalar. Vi har inga Ätor, ändringar och tilläggsarbeten, utöver det som avtalats. Detta tillsammans med hastigheten på våra projekt gör att vi i ett läge där så många andra byggstarter är på väg att läggas på is i dag har en kö på kunder, säger Claes Eliasson.

Junior Living ska bygga effektiva smålägenheter i Upplands Väsby.

Väl intrimmade, standardiserade produktionsprocesser i fabrik och i montage, ett strategiskt beslut att satsa på svenska högkvalitativa material, digitala tillämpningar på varje nivå ger kostnadskontroll.

I Fyrklövern i Upplands Väsby sätts spaden i marken 14 maj. Junior Living är en av sammanlagt 13 byggherrar på plats. 92 lägenheter blir klara till julen 2018 och kostar köparna 1,3 miljoner kronor.

– Konkurrenterna tar nästan ytterligare en miljon för en liknande bostad. Vi bygger på en tredjedel av tiden jämfört med platsbyggt.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev