Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Årets Albert Aronson-pris utdelat

Publicerad: 6 mars 2008, 13:39


Årets Albert Aronson-pris på 50 000 kronor som delas ut av Svenska Bostäder gick till  arkitekterna Laila Reppen, Cecilia Björk och Ola Nylander.

Motiveringen lyder:
Laila Reppen och Cecilia Björk har under många år arbetat med kvalitetsfrågor både på ett övergripande plan och vid utformningen av detaljer. De har skrivit boken "Så byggdes staden", som ger en bred överblick över såväl stadsbygdens utveckling och arkitektur som byggmetoder, byggprocessen m m.

Med stort kunnande och ett utmärkt pedagogiskt grepp har de skrivit en bok som har stora möjligheter att bli ett standardverk inte bara i undervisningssammanhang utan även hos den intresserade allmänheten.

Ola Nylander tilldelas priset för sin doktorsavhandling "Bostaden som arkitektur". I avhandlingen definierar och analyserar han sju egenskaper som har stor betydelse för upplevelsen och värderingen av bostaden. Dessa egenskaper är material och detaljer, omslutenhet, rörelse, rumsfigurer, ljus och rumsorganisation.  

Ola Nylanders vetenskapliga verksamhet har utöver sina vetenskapliga kvaliteter stor praktisk betydelse genom att den underlättar en övergång från kvantitativt till kvalitativt tänkande och beslutsfattande inom bostadssektorn.

Juryn har bestått av Åke E Andersson, professor vid Institutionen för Infrastruktur och Samhällsplanering vid KTH, Karin Wiklund, f d vd i SKB, förra årets pristagare Anna-Lena Högberg och Ulf Strömquist samt Svenska Bostäders vd, Charlotte Axelsson.

Albert Aronson-priset instiftades av Svenska Bostäder 1997, då företagets förste vd, Albert Aronson, fyllde 90 år. Priset delas varje år ut till någon som i hans anda gjort betydelsefulla insatser inom samhällsplanering med tonvikt på bostäder.

Albert Aronson var vd för Svenska Bostäder i mer än ett kvartssekel. Han spelade en stor roll i Stockholms kommunalpolitik.

AV MARIANNE SILÉN

Reagera på artikeln!

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.