lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Aula Medica vinner Stålbyggnadspriset

Publicerad: 29 maj 2015, 11:53

Bild 1/2  Johan Löw, vd på SBI, och Erik Andersson, tidigare vinnare, delar ut Stålbyggnadspriset till Johan Ström och Svante Rydholm från konstruktörerna Cowi, Jonas Edblad från arkitekten Wingårdhs och Johan Ljung från beställaren Akademiska Hus. Foto: Stålbyggnadspriset

Vinnare av Stålbyggnadspriset 2015 är Aula Medica i Solna. ”Det är fantastiskt kul att Aula Medica uppmärksammas med ännu ett pris”, säger Johan Ström, uppdragsansvarig för Aula Medica på projektets stålkonstruktör Cowi.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Stålbyggnadspriset är ett pris som Stålbyggnadsinstitutet delar ut vartannat år. I år tar juryn fasta på att stålet i Aula Medica utnyttjas för att skapa en större byggnad än vad som får plats på tomten, samt att den tekniska lösningen framhäver stålets bärförmåga.

Aula Medica är Karolinska Institutets nya aula som rymmer en hörsal med 1 000 sittplatser, kontor för cirka 100 personer, 100 konferensplatser, två restauranger samt ett café.

– Redan vid första anblick förstod vi att projektet skulle bli uppmärksammat långt efter dess färdigställande. Aulan är en byggnad som utmanar konstruktören. Med Akademiska Hus som en tydlig och strukturerad beställare och med gott samarbete inom projektgruppen kunde vi nå ett enastående slutresultat, säger Johan Ström, uppdragsansvarig för Aula Medica på COWI.

Aula Medica har tidigare belönats med tidningen Byggindustrins och Svensk Byggtjänsts prestigefyllda pris Årets Bygge 2014, som tar fasta på just samarbetet inom projektgruppen.

Juryns motivering

Aula Medica är en byggnad som hade varit omöjlig utan stål. En byggnad med ett av Sveriges största auditorium, där stålkonstruktionen möjliggör en stor rumsupplevelse, utan störande pelare och utan att själv synas.

Hörnet som sträcker sig ut över Solnavägen skapar med stålets hjälp den nödvändiga verksamhetsyta som platsen själv inte kunde erbjuda. En nydanande och oväntad lösning som utmanar tyngdlagen och som ger byggnaden spänst och nerv. Konstruktion och form blir till en helhet, precis som samspelet mellan materialen stål, glas och trä.

Aula Medica är en byggnad som på ett innovativt sätt använder stål för att tänja på gränserna för det möjliga. Aula Medica är ett sökande efter den perfekta balansen mellan funktion, ekonomi, skönhet och teknik.

Bakom Aula Medica

Byggherre: Akademiska Hus
Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor, Jonas Edblad, Gert Wingårdh
Stålkonstruktör: Cowi, Jonas Ström, Christian Evertsson
Stålentreprenör: Normek, Jari Bremer

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev