Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Bostadsbyggen drabbas av tryck på prefableverantörer

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Det hårda trycket på prefab-leverantörerna drabbar byggföretag och beställare. De tvingas söka andra lösningar för att fullfölja sina bostadsbyggen. Platsgjutet och import av hela betongstommar blir räddningen.

De som har långsiktiga avtal med leverantörerna har klarat genomföra sina projekt utan att störningar.

-Vi får våra leveranser i tid och priserna påverkas inte eftersom vi har våra långa avtal, säger Gunnar Josefsson, inköpschef på JM.

Men ingen annan av alla de byggföretag och bostadsbolag vi talat med har sådana avtal. De vittnar alla om hur svårt det är att få leveranser i tid - och hur priserna stiger. De känner inte igen sig i tillverkarnas bild av en jämn prisnivå. Fast ingen verkar heller tycka att det är konstigt att efterfrågan påverkar priset. De långa leveranstiderna ställer till problem.

Håkan Bergqvist är chef för Veidekke bostad:

-Vi har tvingats projektera om för att hålla våra leveranstider. Vi har fått platsbygga istället för att bygga med prefab som varit planerat. Det är många stora projekt som startas under hösten och vintern som får projekteras om.
Veidekke ser över alternativen för inköp men har i flera fall valt bort prefab.

-Min bedömning är att platsbyggt kommer att komma tillbaka mer och mer, säger Håkan Bergqvist.

Utländsinköp har varit ett sätt för företagen att pressa kostnader. Nu är det en nödvändighet för att bostadsprojekten ska kunna fullföljas. Hela stommar fraktas från Tyskland, Polen och baltstaterna.

-En stor del av leverantörernas kapacitet är uppbokad så vi har sökt alternativ utomlands, säger Mats Norén, inköpsansvarig för Skanska region hus Syd.

Men det är inte bara till Skåne som prefabelement importeras.
Sören Eriksson, är inköpsansvarig för NCC i Stockholm:

-Vi köper en del från länderna kring Östersjön men mer än 90 procent av inköpen gör vi fortfarande från svenska leverantörer. Utlandsinköpen är ett sätt att kapa toppar när inte svenska leverantörerna hinner med.
Gunnar Masthagen, chef för NCC region öst, berättar att de köpt prefabelement utomlands för att klara projekt i de norra delarna av regionen. Och det har inte varit priserna som styrt inköpsbesluten.

-Det har varit ett sätt att klara projekten. Alternativet hade varit att göra jobbet själva och vi övervägde platsgjutet, säger Gunnar Masthagen.

Byggarna har lärt sig att de måste vara ute i mycket god tid. I många fall är det stomleveransen som styr tidplanen för hela projekten. Tuve Bygg ska bygga 365 lägenheter åt SGS studentbostäder i Göteborg med prefab.

-Vi vet att leverantörerna har mycket i orderstocken och att det är långa leveranstider. Det måste vi ha med i beräkningarna så att vi redan i upphandlingen har säkerställt att vi kan få leveranser i rätt tid och till rätt pris, säger Peter Hårte, vd för Tuve Bygg.

Överhettningen leder också till högre priser på underentreprenörer och material, vilket fördyrar projekten.

Susanne Rikardsson, MKB ser allvarligt på problemen.

-Det värsta scenariot är att vi inte kan bygga över huvud taget och så kan den bli om trenden fortsätter. Det är svårt att hitta någon som vill lämna anbud och får vi någon så är det skyhöga priser så att produktionskostnaderna stiger.

Med delade upphandlingar har MKB försökt pressa priser. Men det fungerar inte längre.

-Om vi inte går ut med totalentreprenad får vi inga anbud från de stora företagen. I nästa stora projekt, Flagghusen, går vi därför ut med en totalentreprenad.
Företagen måste ha planer för att klara sig på en överhettad marknad och fler försöker sluta avtal för att hamna i leverantörernas VIP-kö.

-Det pågår diskussioner kring det och vår långsiktiga strategi är att ha avtal, säger Sören Eriksson, NCC.

AV FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.