lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Branschen vill få stopp för fukt i fasader

Publicerad: 4 april 2014, 11:16

Branschföreningen SPEF, Sveriges Murnings- och Putsentreprenadförening, har tagit ett branschinitiativ för att återupprätta förtroendet för puts som fasadmaterial – ”Säker fasad”.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015prefabricering

– Att enskilda hus- och fastighetsägare i relativt nybyggda hus på senare tid drabbats av fuktskador i sina putsade fasader ser vi som oacceptabelt”, säger Gino Carinci, ordförande i SPEF.

Initiativet, ”Säker fasad” innebär att det valda fasadsystemet ska vara certifierat av ett ackrediterat certifieringsorgan. Putsentreprenaden ska vara utförd av ett certifierat putsentreprenadföretag och en tredjepartskontroll ska genomföras före, under och efter entreprenadarbetet och vara godkänd för att fasaden ska klassas ”Säker fasad”.

I paketet ligger en tioårig funktionsgaranti på fasaden.

– Vi måste helt enkelt komma till rätta med branschproblem som tveksamma konstruktioner, slarv, vag egenkontroll, dålig samordning och bristfälligt utfört arbete, säger Gino Carinci.

– Skärpt kvalitetssäkring, kontroll av extern besiktningsman och bättre samordning genom alla led från fasadleverantör till plåt-, bygg- och putsentreprenör ska skapa bättre resultat, säger Gino Carinci.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev