lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Byggarna känner inte till problemet

Publicerad: 4 november 2013, 09:02

Detta skIngen av de stora bostadsutvecklarna ser problem med en försämrad eller obefintlig mobiltäckning i sina bostäder. I många nya hus är mobilsignalen så svag att huset behöver eget mobilnät, visar tidningen Byggindustrins granskning.all bytas mot ingressen

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Varken Veidekke, JM, Peab, NCC eller organisationen Passivhuscentrum uppger att de känner till eller har problem med lågenergifönstrens dämpning av mobilsignalen. Mia Trahn, presstalesman på Skanska, ringer runt till medarbetare på Skanska Teknik och Skanska Installation och vidarebefordrar sedan svaret i ett mejl:

”Normalt bygger vi inte hus så att det ska vara en god mobiltäckning inomhus. Det är en tjänst som externa företag erbjuder. Ansvaret ligger helt på operatörerna och vi har inte kunskap eller rådighet över systemen och deras kapacitet. ”

Allt fler säger upp sin fasta telefon och använder bara mobil. Ungefär 70-80 procent av alla mobilsamtal och mobil dataanvändning sker inomhus, enligt Mats Nilson, biträdande föreståndare på Wireless@kth. Men i nya och renoverade hus är ofta mobilen oanvändbar på grund av lågenergifönsters osynliga metallskikt.Både Telia och mobiloperatören 3 tror att det i vissa fall går att lösa problemet genom att förstärka sina traditionella mobilnät genom att rikta om basstationer eller skruva upp effekten på basstationernas sändare.

Men i många nya hus behövs det ett eget mobilnät eller antennförstärkare, så kallade repeatrar, för att mobilerna ska fungera som vi förväntar oss.

– Vi installerar utrustning åt kommuner, landsting, privata företag, polisen och stora sjukhus. Men inte i flerbostadshus, säger Tord Sjölund vice vd på företaget Mic Nordic som specialiserat sig på inomhuslösningar för mobiltelefoni.Skanska bekräftar att utrustning som förstärker mobilsignaler installeras i kontorshus men inte i bostäder. Men utrustningen behöver bara öka byggkostnaden med några få promille, bedömer Tord Sjölund.

– Om man planerar in nätet i huset under projekteringen blir installationen billigare och snyggare utförd. Det kan kosta i storleksordningen 100 000 kronor för ett flerfamiljshus, säger han och ritar upp ett enkelt system i blocket.

Mats Nilson påpekar att ett fastighetssystem också gör att mobilen kan sända med försumbar effekt.

– Det ger telefonen en längre batteritid. Och att den strålar mindre är bra för dem som oroar sig för radiovågornas hälsoeffekter, säger Mats Nilson.

FAKTA: Traditionellt fönster släpper igenom mest

Så mycket av mobilsignalen släpper byggmaterialen igenom.                                                                                     Procent    Dämpning i decibelTraditionellt tvåglasfönster                                                   50                   3Trävägg                                                                                 10                 10Tegelvägg                                                                                5                 13Betongvägg (dämpning beror på radiovågens frekvens)       1-10            10-20

Lågenergifönster med osynligt metallskikt                               0,1               30PUR-isolering med aluminiumskikt                                            0,003-0,3     25-45Källor: PTS och Knauf Insulation. Siffrorna är generella, det kan finnas stora variationer hos väggarna beroende på bland annat materialets tjocklek och fuktighet.        

mot brödtexted

Niclas Köhler_niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev