lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Fukttålig skiva i utvisningsbåset

Publicerad: 24 maj 2011, 11:49

Försäljningen av byggskivor av magnesiumoxid rasar. De används till väggar i badrum och som vindskyddsskiva i ytterväggar. Men nu står det klart att skivorna riskerar att ta upp fukt och bli skeva – ett allvarligt kvalitetsproblem.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Skivor av magnesiumoxid hejdar brand och möglar inte. Därför har de använts till väggar i badrum och som vindskyddsskiva i ytterväggar. Men i några fall har skivorna tagit upp fukt och blivit skeva. Kvalitetsproblemen har fått försäljningen på den svenska marknaden att avstanna.

– Det har inte gått ut något förbud inom företaget men man är väl lite försiktig just nu och köper andra skivor i stället. Vi väntar tills vi är helt hundra på att skivan är bra, säger Urban Modh, sortimentinköpare på NCC Construction Sverige.

Några skivor har slagit sig, berättar han. Och eftersom skivan samtidigt är vridstyv har skeva skivor inte gått att pressa på plats och skruva fast. Men i övrigt ger han skivan beröm, den är bra mot brand och mögel och är billigare än alternativet glasfiberklädda gipsskivor.

År 2006 började Boverket och en av branschorganisationerna för våtrum kräva att oorganiska skivor ska användas i stället för kartongklädda gipsskivor. Två år senare gick även larmet om fuktskadade fasader, byggda med bland annat kartongklädda gipsskivor.

Det ökade efterfrågan i Sverige på oorganiska våtrumsskivor och vindskyddsskivor. Glasfiberklädda gipsskivor är fyra till fem gånger dyrare än traditionella kartongklädda gipsskivor, enligt Urban Modh. Byggbolagen söker därför av den globala marknaden efter billigare fukttåliga skivor.

Skivorna av magnesiumoxid dök upp som ett lovande alternativ. De tillverkas i Kina och sedan 2008 har försäljningen ökat i Sverige. Men skivorna visade sig ha ojämn kvalitet, berättar Jacob Ursing, vd på byggmaterialföretaget Honeycore, en fristående agent för skivorna i Sverige och Danmark.

– Vi har inte haft några skadefall med våra skivor. Men problemen beror troligtvis på att råvaran haft för hög halt av restprodukter, säger Jacob Ursing.

Enligt honom får inte magnesiumoxiden innehålla för höga halter av saltet magnesiumklorid, som absorberar fukt. Skivorna kan då svälla så att kaklet som satts på dem spricker.

Jacob Ursing har personligen besökt tio kinesiska fabriker. Skivorna från fabrikerna kvalitetstestades senare av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Honeycore hyrde även en av Swedoors lokaler i Åstorp i Skåne, där företaget har sitt närlager. Honeycore kollade böjstyrka, mögelpåväxt samt densitet och utvidgning när skivan tar upp fukt.

– Vi hittade ett par fabriker som håller hög kvalitet och har hittills fått ett typgodkännande för vår vindskyddsskiva, säger Jacob Ursing.

Företaget vill nu driva på utvecklingen mot en Europastandard och CE-märkning av skivornas kvalitet och prestanda. Detta saknas i dag för produkten. Med en märkning blir det lättare för branschen att lita på skivornas kvalitet, hoppas Jacob Ursing.

Relaterade artiklar

Dåliga byggskivor tillbaka i rampljuset

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev