Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Goda tider för prefabindustrin

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Det går bra för tillverkarna av betongprefab. Företagen växer så det knakar och orderböckerna är fulla, ja, nästan övertecknade.
Trycket på marknaden gör att de svenska leverantörerna bygger ut samtidigt som nya aktörer tillkommer.
Norska Con-Form, som har en fabrik i Strömstad, har helt nyligen börjat tillverka element för Sverige efter att tidigare enbart ha haft fokus på norska marknaden.

-Det finns hur mycket som helst att göra säger Con-Forms vd Björn Bakke.

Det är bråda tider för de svenska tillverkarna av betongprefab. Företagen hinner knappt med och tidvis är det kärvt att klara leveranserna inom rimlig tid. En order som läggs idag kan inte levereras förrän till våren så det gäller att beställarna är ute i god tid.

Klarar inte fabrikerna leveranstiderna försöker man lösa det på annat sätt, till exempel genom att köpa externt i den mån det går eller att, som Abetong gör, låta sitt dotterbolag i Polen tillverka element som exporteras till de svenska kunderna. Nu gäller det som aldrig förr att öka produktionskapaciteten, öppna fabriker som legat i malpåse och kanske starta nya.

-Vi har inte varit med om något liknande på de senaste femton åren. Det tillverkas väggar, bjälklag, pelare och håldäck som aldrig förr. Vi är oroväckande nära kapacitetstaket och det är tidvis svårt för tillverkarna att hinna med, säger Mats Björs, vd för Betongvaruindustrin vars 34 medlemmar omsätter runt 4 miljarder kronor årligen. Ser man till hela prefabindustrin, således även de som inte är med i Betongvaruindustrin bland annat Skanska Stomsystem, är omsättningen runt 5,7 miljarder.

Den summan lär snart vara ett minne blott. Betongvaruindustrin räknar i år med en omsättningsökning på 10 procent som kan närma sig 20 procent. Strängbetong till exempel, med en omsättning förra året på 1,5 miljard, räknar med en ökning på 15 procent för innevarande år. Abetong ökade omsättningen med 17 procent 2004-2005 och räknar med en betydande ökning även i år.

-När jag började som vd för Strängbetong 2001 var det solsken i tre månader. Sedan kom det stora mörkret som räckte ända fram till förra sommaren. Den boom vi upplever nu känns starkare än den vi hade på 1980-talet, säger Johnny Ståhl.

Orsaken till ökningen är den stora satsningen på bostadsbyggandet. Privata fastighetsägare och kommunala bostadsbolag bygger som aldrig förr och det gäller att ta igen det uppdämda behov som finns sedan lågkonjunkturens dagar. Av tradition har bostäder oftast byggts med platsgjuten betong. Men brist på arbetskraft och korta byggtider gör att det blivit alltmer intressant att uppföra även bostäder med industriella metoder och krav finns på hela byggsektorn att bygga effektivare.

Men även i platsbyggda hus används ofta prefabricerade plattbärlag samt skalväggar, som är en kombination av fabrikstillverkade betongelement och platsgjutning.
Att IT-tekniken utvecklats kraftigt under senare år har troligen också bidragit till ökningen genom att man numera kan tillverka skräddarsydda element helt efter arkitekternas intentioner, vilket väsentligt ökar flexibiliteten.
---

Abetong koncentrerar verksamheten

På åtta år har Abetong nästan fördubblat sin årsomsättning till dagens 750 miljoner kronor där den största ökningen har skett under senaste året. Abetong har idag åtta fabriker men trots full sysselsättning ska produktionsanläggningen i Hallsberg, som tillverkar väggar, säljas med drift och allt.

-Orsaken är att vi vill koncentrera tillverkningen till färre platser och satsa kraftfullt på de fabriker som tillverkar plattbärlag och väggar till bostäder, som ingår i Preconformsystemet, förklarar Abetongs vd Hans Davidsson.

-I gengäld ska vi utveckla fabrikerna i Kvicksund, Falkenberg, Vislanda och Hallstahammar. Utöver satsningen på bostäder kommer vi att förstärka vår ställning inom lantbruk, järnväg och industribehållare.

Hinner ni leverera?
-Ja, vi levererar i den takt som krävs. I en av våra fabriker har vi ökat antalet skift från ett till tre och dessutom lagt till ett helgskift. Är det kris tar vi väggelement från vårt polska dotterbolag eller tyska systerbolag. Men det ska erkännas, vi har ökat vår kapacitet inom ramen för det möjliga. Vi har många kunder med långsiktiga avtal och till dessa är det inga problem med leveranserna. Värre är det för nya kunder. Dessa har vi svårt att hjälpa med korta leveranstider.

Ger överhettningen ökade priser?
-Vi försöker hålla en jämn och rimlig prisnivå. Jag tror inte på en prissättningsmodell där man tar bra betalt under en högkonjunktur för att sedan pruta under sämre tider.

Hur ser Du på att nya aktörer tar sig in på prefabmarknaden?
-Vi är inte oroliga. Tvärtom, det stimulerar konkurrensen och driver utvecklingen framåt.
---

Strängbetong ökar produktionen
Utbyggnad av tre fabriker, fabriken i Nykvarn öppnas efter 14 år i malpåse och nystart av fabriken i Arboga. Det är Strängbetongs recept för att klara den anstormande orderingången av betongelement och prefabricerade byggsystem för bostadshus. Lägg därtill företagets övriga fyra fabriker, som går för fullt.

-Vi började känna av svängningen för drygt ett år sedan. Nu är orderböckerna fyllda och vi har beställningar på väggelement, plattbärlag, håldäck och fasader till minst första kvartalet nästa år. Kapaciteten för väggelement till exempel är på gränsen till vad vi klarar av. Nu ökar vi produktionskapaciteten för både håldäck och väggelement och renodlar fabrikerna på så sätt att de tillverkar antingen vägg eller stomprodukter, säger Strängbetongs vd Johny Ståhl.

Hinner ni leverera?
-Vi är medvetna om att leveranstiderna är besvärligt långa men i de fall vi är med tidigt i projekten lyckas vi oftast lösa problemet tillsammans med kunden. Det är viktigt även ur leveranstidssynvinkel att leverantören är med tidigt i projekten.

Ger överhettningen ökade priser?
-Prisnivån baseras på de kostnader vi har för tillverkningen och påverkas då av till exempel prishöjningar på insatsvaror. Vi gör ofta upp affärer i fasta priser och undviker då överraskningar för båda parter. En jämn prisnivå över hela konjunkturcykeln är att föredra.

Hur ser Du på att nya aktörer tar sig in på prefabmarknaden?
-Konkurrensen driver utvecklingen framåt, så det är positivt för alla.

MARGARETA REDLUND

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.