Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

"Industriellt byggande är här för att stanna"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Nedläggningen av Hallstahammar stoppar inte upp tempot i förändringarna, säger Jerker Lessing, Tyréns.


I förra veckan kom beskedet att NCC lägger ner sin fabrik i Hallstahammar. Satsningen på de nya byggmetoderna och ett unikt helhetsgrepp över hela byggprocessen ledde inte till de stora kostnadsbesparingar man hade hoppats på. Istället kommer nu NCC att försöka ta tillvara de bästa erfarenheterna från sitt industriprojekt och arbeta in det i sina övriga byggprocesser.

Vad betyder NCC:s beslut för byggbranschens industrialisering?

-Det är verkligen beklagligt att de lägger ner denna satsning. Det har varit det mest ambitiösa projektet hittills. I ett enda jättesteg försökte man förändra byggprocessens samtliga delområden. Det handlade både om tekniken och processerna på en och samma gång.

-Men för den industrialisering i stort som pågår nu finns det ingen återvändo. Alla seriösa aktörer, inte bar de största, arbetar med det varje dag. Det är många, oftast små steg åt gången, som företagen tar nu.  

Du har skrivit en avhandling om industriellt byggande. Var finns de stora problemen i branschen idag?

-Det handlar om att bryta gamla mönster för att få ett bättre fokus på själva processen. Många byggprojekt är så komplexa i sig att man ofta förlitar sig för mycket på gamla dellösningar istället för att få ett helhetsgrepp. Den utvecklade byggprocessen behöver ett stödsystem av IT- och logistiklösningar och en välfungerande kunskapsåterföring vid sidan av utvecklingen av själva byggtekniken.

Finns det någon risk att bakslaget med Hallstahammar påverkar denna utveckling?

-Det blir kanske ett sunt ifrågasättande inför större beslut. Men inte när det gäller utvecklingen i stort. Man kommer ju knappast att satsa mindre på IT-stöd, på logistiksystemen, på långsiktiga relationer mellan aktörerna, på aktiv kunskapsåterföring eller på prefab. Alla sådana satsningar fortsätter - och kommer att öka.


Du leder en avdelning inom Tyréns med särskild inriktning på industriellt byggande. Hur arbetar ni?

-Det är många aktörer , byggentreprenörer, småhustillverkare, byggmaterialtillverkning, som precis har börjat. Men vi ser att takten nu ökar snabbt. Det finns så mycket att vinna på att förbättra varje delområde inom byggprocessen.
-Framför allt ser man snabbt att de olika delområden hela tiden samverkar med de övriga delarna i processen. Ingenting är helt isolerat i byggprocessen utan systemen är beroende av varandra.

-Vi satsar på att utveckla våra plattsformar - byggteknik, IT och själva byggprocessen - och våra kunder är helt med på detta.

-Det vi ser mycket tydligt nu är att detta industriella processtänkande börjar slå rot tvärs över byggbranschen. NCC Komplett hade stor betydelse som symbol för att allt detta var igång, de försökte sig på att klara av alla förändringar i ett enda jättelikt språng. Men med i samma utveckling är ett växande antal andra företag. De finns över hela skalan - trähus, småhus, stålkonstruktioner, betong, smarta tillämpningar av prefablösningar.

-Det här är alltså inte längre en fråga för enbart de stora. De små och medelstora hittar nischer och utrymme för sitt processkunnande.

Fakta: Industriellt byggande inom Tyréns i Malmö


Teknikkonsulten Tyréns bygger koninuerligt upp sin kapacitet inom området industriellt byggande som ett led i att hela byggbranschen håller på att förändras.

Nyligen startade man en avdelning i Malmö med 15 personer som framför allt arbetar inom delområdena byggteknik, it och process.

Jerker Lessing som 2006 skrev sin lic-avhandling om idustriellt byggande, "Industrialised Housebuilding" vid Lunds Universitet, är avdelningschef och affärsutvecklare för industriellt byggande.

Tyréns arbetar för närvarande med närmare ett tiotal byggföretag och småhusindustri i olika utvecklingsprojekt som kretsar kring det övergripande begreppet industriellt byggande .

I sin lic-avhandling identifierar Jerker Lessing åtta delområden inom industriellt byggande:
*Planering och kontroll av processen
Utvecklade tekniska system
*Förtillverkning av byggdelar
*Långsiktiga relationer mellan aktörerna
*Logistik integrerat i byggprocessen
*Aktivt kund- och marknadsfokus
*Utnyttjande av informationsteknologi
*Systematisk kunskapsåterföring och mätning

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.