Industriellt byggande
Kompromisslös rotrenovering
Publicerad: 25 september 2013, 07:04
Det är sällan lönsamt att lappa och laga vid en fastighetsrenovering. Ta i stället ett helhetsgrepp. Det leder till positiva synergieffekter. Så gjorde bostadsrättsföreningen Storuven i Stockholm när föreningens två hus från 1960-talet behövde rustas upp.
Ämnen i artikeln:
prefabriceringPå Brännkyrkagatan på Södermalm i Stockholm ligger bostadsrättsföreningen Storuvens fastigheter från 1960-talet. Precis som andra fastigheter från den tiden hade deras hus skavanker. Husen, som byggdes 1968– 1969, hade aldrig genomgått några större renoveringar. Energiåtgången var hög och styrelsen insåg att inom inte alltför många år skulle omfattande åtgärder krävas speciellt avseende stambyte och energieffektivisering.
I samband med att en ny takvåning med fyra lägenheter skulle byggas på det ena huset funderade föreningens styrelse på vilka renoveringar som skulle kunna göras i samma veva.
Många bostadsrättsföreningar drar sig för att genomföra omfattande renoveringar av sin fastighet. Styrelsens ledamöter har skiftande kompetens och är sällan byggsakkunniga. De är ovana beställare och att förstå skillnaden mellan olika tekniska lösningar är inte helt lätt. Att renovera är dessutom svårt, svårare än att bygga nytt. Man måste kunna båda dåtidens och dagens teknik och veta hur nya material kan anpassas till de befintliga för att undvika fukt- och klimatproblem.
Att anlita en konsult, som är med hela vägen från projektering, upphandling, genomförande och fram till slutbesiktning är därför att rekommendera. Ibland behövs fler kompetenser exempelvis inom arkitektur, byggnadsteknik, ventilation samt vatten- och avloppsteknik.
– En konsult kan kontrollera att föreningen får det beställda och är ett stort stöd i byggherrerollen, säger professor emeritus Arne Elmroth, som bland annat är vetenskaplig rådgivare åt BeBo och engagerad i IVA:s program för energieffektivisering.
BeBo är Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, som bland annat ger stöd och bidrag till förstudier, som visar att det är möjligt att halvera energianvändningen vid renovering av flerbostadshus.
Vid all renovering och ombyggnad är upphandlingsprocessen en knäckfråga. Totalentreprenad är vanligast, men med en detaljerad projektering kanske att generalentreprenad är att föredra för en bostadsrättsförening.
– Då får föreningen bättre kontroll över upphandlingen och risken för billiga och sämre tekniska lösningar borde minska, säger Arne Elmroth.
Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 20-22 i Byggindustrin 29/2013 som är ute den 20 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.
Margareta Redlund Laninge margareta@byggindustrin.com