Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

KTH satsar på kurser i logistik och industriellt byggande i Haninge

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Byggutbildningarna vid KTH Syd i Haninge var hotade. Men de vann matchen mot Södertälje och ett nytt byggtekniskt centrum kommer att etableras i Haninge sedan Kungliga Tekniska högskolans styrelse svängt. Kommunerna i Nynäshamn och Haninge kommer att gå in och stötta utbildningarna.
De byggrelaterade kurser som i dag finns i Haninge blir kvar och kompletteras med nya, för att skolan ska utvecklas som komplement till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
-Tanken är att i Haninge samla bitar inom bygg som inte har en så tydlig profil på Valhallavägen. Det handlar bland annat om logistik och industriellt byggande, säger Lars Källander, grundutbildningsansvarig på KTH Syd.
De nya utbildningarna kommer - liksom de som finns på skolan i dag - att vara inriktade direkt mot byggproduktionen och utformas i nära samarbete med branschen. Diskussioner har redan förts med Fabege, Keops, Peab, Skanska, NCC och JM. Naturliga samarbetspartners som KTH Byggenskap, där representanter från KTH och branschen sitter, kommer också att finnas med.
Nästa steg är att samla ihop en referensgrupp för att diskutera närmare hur detta nya Byggcentrum, som ska bli landets största, ska se ut.
När kommer Byggcentrumet att vara klart?
-Det är egentligen en verklighet redan nu med 400-500 studenter som till hösten kommer att gå byggrelaterade utbildningar. Tanken är ändå att vi i mars-april ska kunna lägga en plan för hur vi efter sommaren ska kunna ta ett steg till med nya utbildningar, säger Lars Källander.
Sedan fyrårig teknisk linje på gymnasiet, som utbildade gymnasieingenjörer, försvann har branschen efterfrågat liknande utbildningar. Civilingenjörerna anses för teoretiskt inriktade.
Därför startar en tvåårig utbildning i Haninge till hösten med tydlig inriktning mot produktionen. 80-poängsutbildningen blir en ny rekryteringsbas för byggföretag som skriker efter arbetsledare och platschefer.
AV FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.