Industriellt byggande
Lindbäcks bygger fabrik med inspiration av flyget
Publicerad: 2 juni 2017, 04:00
Markus Holmlund, logistikchef på Lindbäcks.
Lindbäcks byggs nya husfabrik kommer få ett 5 000 kvadratmeter stort lager som sköts helt utan hjälp av människor. Med en logistiklösning inspirerad av flygbranschen vill man skydda både anställda och husmoduler från skador.
Ämnen i artikeln:
prefabriceringLindbäcks bygg vill i sin nya husfabrik som invigs i december ligga i framkant när det gäller teknik. De strävar efter att så mycket som möjligt efterlikna en högt automatiserad bilfabrik – fast för hus. Tillsammans med Umeåföretaget AIT har man därför tagit fram en anpassad hanteringsutrustning med en helautomatisk eldriven truck som kommer jobba med de färdiga husmodulerna.
– Trucken kommer bli lite som automatiska gräsklippare som man har hemma. De jobbar på och sen åker de och laddas automatiskt, säger Markus Holmlund, logistikchef på Lindbäcks.
När en husvolym är färdigställd i fabriken kommer den automatiska trucken ta hand om volymen och placera den på en specifik plats i lagret. När volymen sedan ska lastas på lastbil hämtar trucken den aktuella husvolymen. Den eldrivna lyftutrustningen kommer att arbeta i direkt anslutning till trucken och har som uppgift att lasta husvolymerna på lastbilar som ska ta volymerna till byggarbetsplatsen.
– Truckarna kommer kunna hantera volymerna med mycket mer varsamhet än en vanlig truck. Det finns ju alltid en risk att man skadar en volym med en manuell truck men nu har vi tagit bort den risken helt, säger Markus Holmlund.
Lager utan människor
Inga människor kommer heller befinna sig i lagret.
– Jag tror det här är smått unikt - och det är det vi eftersträvar. Vi har husbyggnad i fabrik redan, men vill ta det en eller två nivåer till, säger Markus Holmlund.
Den eldrivna lyftutrustningen kommer att drivas med solel från det solcellstak man planerar att bygga och som ska bli Sveriges största solcellsanläggning på ett tak. Investeringen kommer att betala sig snart på grund av att man inte behöver ha någon bemanning på stationen, hoppas man.
– Förut hade vi två dieseltruckar och nu kommer vi ha en batteridriven som klarar arbetet. Det är klart att om vi kan bygga på det här sättet kan vi öka vår produktivitet, säger Markus Holmlund.
AIT bygger bland annat mobila processlösningar för flygproduktion och har tagit inspiration från detta när de byggt logistiklösningen till Lindbäcks, som de just nu lägger den sista handen på inför byggstart i början av hösten.
– Vi har dragit nytta av våra erfarenheter av leveranser till flygindustrin, där våra kunskaper om navigation och automation och integreringar av olika system kommer till nytta. Det vi tagit fram är en helautomatisk lösning för att hantera godset från att det är färdigproducerat till avfärd från anläggningen, säger Mikael Nensén, VD på AIT i Umeå.
En utmaning med lösningen har varit variationen på husmodulerna.
– De är väldigt olika i storlek och form och tyngd och det gör att den lösning som presenteras måste ha väldigt brett spektrum på vad den kan hantera, säger Mikael Nensén.
För AIT har det varit spännande att jobba med Lindbäcks som i bygget av sin nya husfabrik har helt fria händer att ta fram nya lösningar.
– Många byggföretag är låsta i sina befintliga verksamheter och kan inte tänka helt fritt, Lindbäcks har kunnat måla med bredare penseldrag och fått en lösning som är energieffektiv och dessutom aldrig behöver ta lunch, gå på toa eller ta en rökpaus, säger Mikael Nensén.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se