fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Lindbäcks satsar på Finland

Publicerad: 5 juni 2018, 08:03

Trähus ska bli vanligare i Finland.

Foto: Johanna Åfreds

Lindbäcks har tecknat ett avtal om tekniköverföring med det finska byggbolaget SPT.

Ämnen i artikeln:

Lindbäcks byggprefabricering


– Det finns ett stort intresse för industriellt byggande av flerbostadshus internationellt och vi känner oss redo att dela med oss av våra kunskaper. Därför känns det väldigt roligt och spännande att nu inleda ett samarbete med Teppo Laurila på SPT, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

Den finska marknaden för flerbostadshus i trä befinner sig i ett tidigt skede, berättar Teppo Laurila, vd för Suomen puukerrostalot Oy (SPT). Höga kostnader och brist på erfarenhet har enligt honom gjort att det inte har byggts så mycket trots att kommunerna har tilldelat mark.

Avtalet för tekniköverföring kommer att innebära att SPT får utbildning och träning för sina anställda i Lindbäcks byggsystem.

– I Finland har det bara byggts 1600 lägenheter i trähus sedan 1990-talet. Förra året var endast 136 nya lägenheter byggda i trä jämfört med 34 000 i hus med betong. Lindbäcks erfarenhet av produktion av 12 000 lägenheter är överväldigande.

SPT förhandlar just nu med två finska städer om var en ny produktionsanläggning ska ligga. Rekrytering av personal i Finland har redan påbörjats.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev