Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Lindbäcks satsning i Finland bär frukt

Publicerad: 3 juli 2019, 04:00

Lindbäcks

Industriella byggaren Lindbäcks samarbete med ett finskt byggbolag börjar bära frukt. Bolaget, som ska starta upp industriell produktion på den finska marknaden, har tecknat ett avtal om 1 000 lägenheter med pensionsbolaget Keva.


För ett år sedan tecknade Lindbäcks ett avtal med det finska byggbolaget Suomen Puukerrostalot Oy om tekniköverföring. Lindbäcks gick också in som delägare i bolaget. Målet är att det finska bolaget ska starta upp industriell produktion av flerbostadshus i trä.

– Suomen Puukerostalot är ett byggbolag som tidigare jobbat enligt mer traditionella metoder, men som har sett fördelarna med industriellt byggande. Vi har länge sökt samarbetspartners och nu har vi hittat en som delar våra värderingar, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg, till Byggindustrin.

LÄS MER: Lindbäcks satsar på Finland

Samarbetsavtalet innebär att anställda i det finska bolaget får utbildning och träning i Lindbäcks byggsystem. Satsningen på en fabriks för industriell produktion av flerbostadshus i Finland kräver en investering på tiotals miljoner euro. Den nya affären med Keva, som är Finlands arbetspensionsförsäkringsbolag för offentlig sektor, tar investeringen ett steg närmare fullbordande. Suomen Puukerrostalot ska bygga 1 000 lägenheter de kommande tre till fem åren åt Keva, som sedan tidigare äger cirka 3 600 hyresrätter. Stefan Lindbäck ser positivt på affären

– Keva har hälsat på oss i Piteå och fått förtroende för våra produktionsmetoder. Det är otroligt värdefullt att en stor fastighetsägare vill satsa på den här tekniken. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans med Suomen Puukerrostalot leverera många projekt framöver.

Lindbäcks plan är att inleda fler samarbeten kring tekniköverföring för att sprida sin teknologi.

– Det är ett medvetet mål. I våra ägardirektiv står det att vi ska växa inom benet ”Technology transfer” och planen är att göra liknande samarbeten runtom i världen, säger Stefan Lindbäck.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.