lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Moduler kan ge mögelsäkert badrum

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Mögel inuti badrumsväggar är det senaste medielarmet om fuktskador som byggindustrin fått utstå. Färdiga badrumsmoduler i betong kan lösa problemet med möglande gipsskivor. Det anser det värmländska företaget Con-Form.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Det fuktspärrande skikt som vanligtvis rollas på innan kaklet sätts visar sig ofta vara för klent. Vatten från dusch och bad tar sig igenom till gipsskivorna och mögel börjar växa i skivornas kartongskikt.

Ett radikalt sätt att undvika problemen är att byggentreprenören köper färdigkaklade och inredda badrumsmoduler i betong. Betongen är fuktsäker och modulen kan dessutom utöka en lägenhets boyta, hävdar det värmländska företaget Con-Form.

- Betongen är vattentät med råge, säger Stefan Larsson, vd på bolaget.

Badrumsmodulerna byggs i företagets fabrik i värmländska Töcksfors. Golv och väggar byggs av betong armerad med galvaniserade stålfibrer, det ger en seg och jämförelsevis lätt konstruktion.

Betongkvaliteten är i sig vattentät men får för säkerhets skull ett traditionellt tätskikt. Sedan kaklas badrummet och förses med toalettstol, handfat, papperskorg, spegel och allt annat som behövs i ett badrum.

Verksamheten startades 2004 och företaget bygger just nu runt 1 500 badrum om året.

- Vår största marknad är nybyggda flerbostadshus och hotell, säger Stefan Larsson.

En normalkabin kostar cirka 50 000 kronor och väger 2,5 ton. Det är inte så mycket tyngre än en vanlig konstruktion med gipsskivor och kakel, hävdar Stefan Larsson.

I de flesta fall ställs modulerna in i hus med betongbjälklag och då är vikten inget problem. Men i ett trähus kan golvreglarna behöva förstärkas.

I framtiden vill Con-Form även leverera till äldre hus där badrummen renoveras. En möjlighet är att badrumsmodulerna hängs på fasaden, till exempel genom att de staplas på varandra från bottenvåningen och uppåt.

Stapeln av moduler tilläggsisoleras och i vinkeln mellan den ursprungliga fasaden och det nya utskjutande partiet kan man montera en balkong. Lägenheten får ett nytt fuktsäkert badrum och det gamla badrummet utökar lägenhetens yta med ett extra rum.

- Vi har börjat skissa på det här konceptet, säger Stefan Larsson.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev