Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Motvind för NCC:s industriella byggande

Publicerad: 6 mars 2008, 13:35

Förra året fick NCC stor uppmärksamhet när de invigde sin nya husfabrik för industriellt byggande i Hallstahammar. Men satsningen har inte gått som väntat och nu får 115 anställda gå.


- Vi gick upp i tvåskift i april men beslutade för några veckor sedan att gå tillbaka till ett skift. Kostnadsreduktionen blev inte den vi räknat med och produkten har inte varit felfri, säger Fredrik Anheim, NCC Komponents vd.

NCC började utveckla sitt industriella byggande och produktnamnet NCC Komplett år 2002. Företaget blev först ut på den svenska marknaden med en egen fabrik för kompletta flerbostadsmoduler i Hallstahammar 2006. I fabriken produceras bland annat färdigtapetserade väggblock med indragen el, bjälklag och hela kök. Delarna monteras sedan ihop av egen personal i tempererade montagetält ute på byggplatsen.

Hittills har knappt 200 lägenheter byggts på detta sätt. De flesta har levererats inom NCC, men en del har även gått ut externt och blivit både bostadsrätt och hyresrätt. Men enligt NCC Komponents vd, Fredrik Anheim, har startsträckan för att få igång hela processen blivit längre än man räknat med. Som exempel på bristerna nämner han problem med både underleverantörer och den egna fabriken. Detta har lett till skador på produkten som sedan har fått åtgärdas på plats. Neddragingen till ett skift leder till att 115 personer som anställts via rekryteringsföretag kommer att mista sina jobb.

- Vi drar ner tempot under en period, men i grunden är vi övertygade om att denna typ av byggande är den mest effektiva. Detta är en långsiktig satsning, säger Fredrik Anheim.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.