måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

NCC: "Försiktig hållning när det gäller nya starter"

Publicerad: 18 juli 2023, 05:45

Tomas Carlsson, vd NCC.

Foto: Mattias de Frumerie

NCC noterar positiva signaler från förbättringsarbetet i såväl entreprenad- som industriverksamheten, samtidigt som fastighetsutvecklingen påverkas av det låsta marknadsläget. Det skriver vd Tomas Carlsson i rapporten för det andra kvartalet. Aktien rusar med 10,6 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationdelårsrapport

Nyhetsbyrån Direkt


Affärsområdet Infrastructure har en bred bas av stora och mindre anläggningsprojekt. De prioriterade segmenten med större inslag av specialistkunskap, såsom energi- och vattenanläggning fortsätter att växa.

Läs även: NCC tar stort danskt renoveringsuppdrag

Inom Building Sweden beskrivs orderingång och omsättning som stabil, samtidigt som resultatet i linje med tidigare besked är påverkat av lägre marginaler i vissa bostadsprojekt.

"Marknaden för bostäder och kontor är svag, men affärsområdet har kompenserat för detta genom en medveten satsning på samhällsbyggnader. Vi ser också god efterfrågan på renovering och ombyggnation", skriver Tomas Carlsson.

NCC:s 2 kv i korthet

· Orderingången 14 691 (12 763) MSEK.
· Nettoomsättningen 14 854 (14 001) MSEK.
· Rörelseresultatet 503 (474) MSEK.
· Resultat efter finansiella poster 493 (464) MSEK.
· Resultat efter skatt 407 (383) MSEK.

Även inom Building Nordics noteras en tydlig trend mot fler samhällsbyggnader och färre bostadsprojekt. Affärsområdets orderingång beskrivs som hög och drevs under kvartalet främst av ett antal projekt där NCC arbetat i tidigt skede med kunden under en längre tid och nu är redo att starta.

"Affärsområde Industry har ett högre resultat i kvartalet och vi ser en positiv utveckling. Volymerna för stenverksamheten påverkas av den lägre aktiviteten på den generella byggmarknaden. Asfaltverksamheten förbättras som en följd av de åtgärder som vidtagits för att stärka lönsamheten", skriver NCC-chefen.

Inom Property Development har NCC fyra färdigställda projekt som inte är sålda och kommer att avvakta en mer aktiv marknad och sälja när bolaget anser att det får rätt betalt för projekten.

"När det gäller nya projekt så arbetar vi aktivt med många möjligheter, men kommer att ha en försiktig hållning när det gäller nya starter och har högre krav än tidigare på både uthyrning och försäljningsmöjligheter", skriver Tomas Carlsson.

Aktien rusade med 10,6 procent efter den starka rapporten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev