Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

NCC lägger ner husfabriken

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

NCC avslutar utvecklingsprojektet för industriellt byggda flerbostadshus, NCC Komplett. 200 anställda i Hallstahammar och Solna berörs av förändringen. Projektet avbryts på grund av att de förväntade kostnadssänkningarna med produktionsmetoden inte kommer att kunna uppnås.


I september 2002 startade NCC arbetet med att hitta en helt ny tillverkningsprocess för byggande av flerbostadshus. I maj 2006 presenterades ett helt nytt, delvis patenterat, byggsystem under benämningen NCC Komplett. Systemet var inspirerat av verkstadsindustrin.

-Satsningen på industriellt bostadsbyggande i fabrik var viktig för NCC och för hela byggbranschen. NCC Komplett skulle sänka byggkostnaderna för flerbostadshus radikalt. Detta bedöms idag inte vara möjligt. Det är svårare, tar längre tid och kostar mer än vi räknade med från början. Projektet har däremot gett oss viktig kunskap som i sin tur ger oss framtida konkurrensfördelar. Sammantaget har NCC under fem år investerat och tagit kostnader på drygt 1 miljard kronor i projektet, säger NCC:s koncernchef Olle Ehrlén.

NCC kommer att ha en presskonferens under dagen. Läs mer efter lunch.

NCC:s styrelse beslutade vid ett extra sammanträde den 21 november att ge NCC:s ledning i uppdrag att inleda fackliga förhandlingar om avveckling av NCC Komplett. Beslutet innebär att verksamheten i Hallstahammar successivt kommer att avvecklas fram till maj 2008 då de sista modulerna lämnar fabriken.

Samtliga 200 anställda varslas om uppsägning till Länsarbetsnämnden.
- Kommande månader ska vi hjälpa de övertaliga att hitta nya jobb. Vi tror att ungefär hälften kommer att kunna erbjudas andra tjänster inom NCC. Med hjälp av externa partners ska vi även hjälpa dem som inte kan fortsätta inom NCC, säger Olle Ehrlén.

- Andra satsningar utvecklas väl, som exempelvis arbetet med internationella inköp, nya samarbetsformer och tekniska plattformar. Nu kan vi fokusera på att överföra all värdefull kunskap, både hos vår personal och i våra processer, till de andra industriella utvecklingsområdena inom NCC, säger Olle Ehrlén.

Fram till sommaren 2008 kommer NCC att ha byggt totalt cirka 300 lägenheter i 16 bostadshus med byggsystemet NCC Komplett. I Järfälla, Råcksta och på Brandholmen pågår produktion av bostadshus som kommer att slutföras. Övriga beställda hus kommer, efter överenskommelse med kunderna, att platsbyggas.

Satsningen på NCC Komplett har belastat NCC-koncernens resultat för perioden januari-september 2007 med 342 Mkr.

Lokala fackförhandlingar med SIF och IF Metall har inletts. Förhandlingar har även påbörjats med Ledarna och SI.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.