Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

NCCs hemliga bostadsfabrik tar form

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


AV PER HINDERSSON

NCCs planer på en helt ny industriprocess för att bygga flerbostadshus i fabrik tar allt fastare former. Men fortfarande är det mesta hemligt.

-Det handlar om radikala grepp, inte enbart om att flytta produktionen inomhus. Det är ett komplett bostadskoncept. Tanken är att vi ska göra riktigt stora besparingar med hjälp av detta, säger NCCs koncernchef Alf Göransson.

Betongvaruindustrin, Svenska Fabriksbetongföreningen och Sveriges Bergmaterialindustri höll gemensamt årsmöte förra veckan på Hasselbacken i Stockholm. Alf Göransson var inbjuden för att besvara frågan: Hur skapar man en attraktiv och lönsam byggsektor?

NCCs recept bygger på fyra huvudingredienser: Partnering, EkoConcept (en modell för livscykelkostnader som koncernens finska bolag arbetat fram), industriellt byggande och inköp.

-Tittar vi på prisutvecklingen på olika byggvaror under de senaste sex åren så ser vi en prisökning som i snitt ligger på 25 procent, och det under en period med närmast obefintlig inflation. Det går inte. Vi kommer att köra i diket om inte kostnadstrenden bryts, säger Alf Göransson.

På partneringsidan är NCC igång sedan några år. I fjol omsatte man 3 miljarder kronor i rena partneringprojekt. Här finns bland annat megaprojekt som anrikningsverk åt LKAB i Malmberget för 550 Mkr och St Olavs Hospital i Trondheim för 1 miljard kronor. NCC räknar med att partneringprojekten sänker kostnaderna med 5-10 procent och ger ett tillskott på den egna marginalen med 1,5 procent. Även på inköpssidan har NCC kommit långt (se BIN nr 3) via centrala koncernavtal och ökade internationella inköp.

Nästa steg för dramatisk kostnadstrimning är inom industriellt byggande. Det mesta är som sagt fortfarande hemligt, men ett 40-tal personer - de flesta handplockade från verkstadsindustrin -  är i full gång med tester och utvecklingsarbete. Tanken är att producera "platta paket" av väggar, bjälklag och så vidare så kompletta som möjligt (med färdiga installationer, tapeter och så vidare) som sedan levereras till arbetsplatsen för montage.

-Den riktigt stora besparingen ligger i att vi skär ner kostnaderna för underentreprenader ocsh grossister. Potentialen är stor, säger Alf Göransson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.