Industriellt byggande
Nu gjuts prefab på plats
Publicerad: 19 november 2015, 07:21
Bild 1/2 Simon Brandt, platschef, Anders Karlsson, arbetsledare, vid HMB:s bygge i Nynäshamn. Foto: Martina Strand Nyhlin
HMB bygg satsar på ett ovanligt koncept - de gjuter sina prefabväggar på byggarbetsplatsen för att slippa vänta på leveranser. Jag skulle gärna testa att göra det här flera gånger och förfina konceptet ytterligare, säger Anders Karlsson, som är arbetsledare för betongfabriken.
Solen skiner i Nynäshamns centrum där Nynäshamnsbostäder låter bygga 46 hyreslägenheter och kontor åt sig själva i gatuplan. Den trånga byggarbetsplatsen är full av betongväggar som snart ska lyftas på plats. Fyra byggnadsarbetare plus en arbetsledare har paxat en stor del av byggområdet för att gjuta 3–4 väggar per dygn i fast enkling om 25 meter.
När HMB vann en upphandling i april och förväntades dra igång direkt fanns inte tid att beställa från de upptagna prefableverantörerna. Idén att gjuta på plats kom från regionchefen Magnus Andersson och Anders Karlsson tyckte lösningen var perfekt.
– Jag visste att vi har personal som kan traditionell produktion, säger han.
Att gjuta ytterväggar är dock lite mer komplicerat än de betongstommar företaget brukar ägna sig åt, med lyftöglor, lite mer kanalisationer, isolering och vassare betong.
Väggar gjuts stående
I en betongfabrik gjuts oftast väggarna liggande. Men det har man inte plats för här.
– Vi är dessutom vana att gjuta väggar stående, säger Anders Karlsson.
En annan skillnad är att man här gjuter väggarna inifrån och ut och inte tvärtom, som man oftast gör i fabrik.
– Våra ritningar är därför spegelvända, säger Anders Karlsson.
Verktygen har man fått experimentera lite med för att få till. Cellplasten i isoleringsblocken smälte först av friktionen när man använde en vanlig bandsåg. Men när man borrade hål i sågklingan blev friktionen mindre.
En fast vibrationsmotor utanpå dubblingsformen, vibrerar betongen på plats i smala passager där vibrations-
stavarna riskerar att fastna.
Väggen byggs på förmiddagen och gjuts vid lunchtid. Sen har den femton timmar på sig att brinna innan den måste vara tillräckligt hållfast för att lyftas och lämna plats för en ny. En värmekabel gjuts in som hjälp på traven.
Ser flera fördelar
Efter lite inkörningsproblem tycker företaget nu att fördelarna med att gjuta på plats är flera.
– Vi slipper transporter och har alltid tillgång till våra väggar, så vi kan ställa några nya väggar om vi får en lucka. För de anställda är det kul med ett nytt moment och ekonomiskt ser det bra ut också, säger Simon Brant, platschef.
Det här gör också att man kan behålla mer personal på bygget.
Nackdelarna är trängseln med alla väggar. Det gäller att tänka logistiskt och gjuta de sista väggarna först, för när de väl hamnat på ställage står de där de står.
Anders Karlsson skulle gärna göra samma sak igen i andra projekt.
– Men då skulle jag vilja kunna montera fönster på plats, det har vi varken tid eller plats för nu, säger han.
Uppåtgående trend
Betongfabrikerna i Sverige har mycket att göra just nu. Betongindikatorn visar en uppåtgående trend även om den inte pekar spikrakt uppåt.
– Tittar man totalt så ser det mycket bra ut. Vi ser bland annat att behovet av att bygga bostäder är mycket stort framöver, säger Malin Löfsjögård, vd på organisationen Svensk Betong.
Signalerna hon får är att det är högt tryck på produktionen i prefabfabrikerna.
– Men jag har inte hört att det är så mycket att man inte hinner med, säger hon.
Trähusbyggande är väldigt i ropet, men det har inte påverkat siffrorna för betong, tror hon.
– Med det höga tryck som är på byggandet just nu och framöver tror jag behovet av alla material kommer att öka, säger hon.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se