Industriellt byggande
Ny metod för att täta berg prisas
Publicerad: 28 april 2014, 08:58
Vinnaren av Årets Innovation Ulf Håkansson tillsammans med övriga nominerade. Alexander Selling, till vänster, och Anneli Kouthoofd, till höger, samt ordförande Per-Ola Jönsson och vd Ruben Aronsson, båda SBUF. Foto: Lars Hamrebjörk Foto: Lars Hamrebjörk
Att använda ultraljud för bestämning av injekteringsmedel vid bergtätning är en helt ny metod. Den ger bättre kontroll av tätningen, vilket minskar risken för inträngning av grundvatten. Metoden fick för en tid sedan SBUF:s utmärkelse Årets innovation.
Ämnen i artikeln:
prefabriceringSvenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, delar årligen ut ett stipendium på 50 000 kronor för det bästa utvecklingsprojektet inom bygg, anläggning och installation. Utmärkelsen Årets Innovation gick i år till projektet Injektering – styrning och kontroll med Ulf Håkansson, Skanska, som projektledare.
För att optimalt täta bergets sprickor mot inträngande vatten behöver man känna till tätningsmedlets strömningsegenskaper. Men det är inte alltid så lätt att göra det i fält med dagens relativt primitiva metoder. Med den nya metoden är det betydligt enklare eftersom egenskaperna bestäms kontinuerligt med hjälp av ultraljud utan att vara i kontakt med vätskan.
En ultraljudsgivare placeras på utrustningens rör och operatören får en bild på sin monitor av tätningsmedlets strömningshastighet.
– Under hela tätningsprocessen mäter operatören egenskaper som tryck, flöde och, med den nya metoden, även viskositet. Man får även en kvalitetskontroll eftersom operatören snabbt ser när tätningsmedlet inte längre är lämpligt att använda. Med tidigare metoder och utrustning kunde bara tryck och flöde mätas, säger teknologie doktor Ulf Håkansson.
Vd Ruben Aronsson, SBUF, sa vid prisutdelningen att metoden ger förbättrad tätning av berg och minskar risken för grundvatteninträngning vid undermarksarbeten. Dessutom görs kostnadsbesparingar och arbetsmiljön förbättras. Metoden får stor praktisk betydelse eftersom injekteringen kan styras i realtid baserad på mätningar av tryck och flöden samt tätningsmedlets egenskaper.
Ulf Håkansson tog 2009 kontakt med Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, som utvecklar och använder tekniken med ultraljud. Det ledde till ett tvärvetenskapligt samarbete och med pengar från bland andra SBUF kunde den nya metoden utvecklas till att i dag vara kommersiellt tillgänglig.
Övriga nominerade till SBUF:s pris var Auktorisation IF-isolerföretagen med projektledare Anneli Kouthoofd, IF Isoleringsfirmornas förening och En modern besiktningsprocess med erfarenhetsåterförning med Alexander Selling, Selling IT Solution Scandinavia, som projektledare.
Margareta Redlund Laninge