tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Ny plywoodskivor med nya möjligheter

Publicerad: 20 maj 2008, 08:41

Finnforest lanserar en stor specialskiva i björkplywood med termoplastiskt skikt – huvudsakligen avsedd för transportindustrin. Med plywoodskivorna, som levereras i storlekar upp till 6,0 x 2,2 meter, är det nu möjligt att bygga större golv- och väggmoduler än tidigare, i tillämpningar där såväl slitstyrka som utseende är viktiga faktorer.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Fördelarna med det termoplastiska skiktet uppges det är i jämförelse med standardytor  dels högre slitstyrka, dels bredare färgurval. Skiktet ger samtidigt plywoodmaterialet ökat UV-skydd. Vidare går det att behandla ytan till olika glansnivåer och ge den olika dekorativa mönster.

- När det går att använda monteringsfärdiga vägg- och golvmoduler för allt flera tillämpningar öppnar sig nya möjligheter för transportindustrin att förbättra sin planering och sina produktionsprocesser, kommenterar produktchefen Seppo Virtanen.

Finnforests nya specialskivor i plywood är utformade särskilt efter transportindustrins behov, men de skapar också nya möjligheter vid betongformbygge och andra specialindustrier.

I transportindustrin lämpar sig skivorna som väggskivor på lastbilar, släpvagnar och hästrransportvagnar, eller som golv – eller takmaterial i skåpbilar, såväl interiört som exteriört.

Den nya skivtypen ska tillverkas vid den nya förädlingsfabriken för björkplywood i Suolahti i Finland. I investeringen på 15 miljoner euro ingår en ny fabrikshall, en skivskarvningslinje, en varmpress, en lamineringslinje och flera skivkapningslinjer. Fabriken ska tas i drift andra kvartalet 2008.

Två olika typer av den nya plywoodskivan med termoplastiskt skikt ska tillverkas: Finnforest Flex, en slitstark och dekorativ väggskiva, och Finnforest Tuff, en halkskyddande golvskiva.

I den nya fabriken tillverkas också Finnforest Deck och Finnforest Form plywoodskivor av XL-storlek på 6,0 x 2,2 meter. Där kan även skarvade plywoodskivor med storlekar upp till 13,5 x 2,7 meter tillverkas.

- Moderniseringen av fabriken är ett led i vårt arbete att erbjuda mervärde åt kunderna, säger Seppo Virtanen. Vi ger mervärde åt våra kunder inom industrin genom att utveckla allt mer avancerade produkter i samarbete med dem, och genom att erbjuda inte bara materialbearbetning utan även logistiktjänster och teknisk support. Finnforests affärsområde Plywood har sitt eget distributionsnät i Europa.  Därför kan vi erbjuda utmärkta lagrings- och förädlingsanläggningar nära våra kunder. Vårt mål är att bli en ledande leverantör av plywood för krävande slutanvändare i industrin.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev