tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Ny takmodul ska minska olycksrisken

Publicerad: 19 september 2008, 07:27

Skanskas nya takmodul i galvaniserad tunnplåt och plyfa ökar graden av industriellt byggande. Modulerna byggs av plåtslagare i en fabrikslokal. Det tar sedan bara två dagar att lyfta upp och montera taket på hus i serien Moderna Hus.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

– Vi spara in väldigt mycket tid och arbete vid höga höjder. Det ökar säkerheten för plåtslagarna jämfört med en platsbyggd takkonstruktion, som tar ett par veckor att bygga, säger Rebecka Spånberg, projektledare inom Moderna Hus.

Takmodulen har utvecklats tillsammans med plåttillverkaren Plannja i Luleå och Plåtslagarna i Bromölla, som bygger ihop modulerna inomhus i sina lokaler.

– Modulerna sätts ihop på ett monteringsbord i en uppvärmd industrilokal. Det är en betydligt bättre arbetsmiljö än att jobba uppe på ett tak, säger Rebecka Spånberg.

Takmodulerna byggs av två primärbalkar med mellanliggande z-balkar i galvad tunnplåt. Konstruktionen täcks med plyfa, sedan underlagspapp och överst bandtäckt plåt. De färdiga modulerna väger några hundra kilo beroende på storlek. De kan travas på varandra och transporteras på lastbilsflak.

– Vi tar inte plåtslagarnas jobb ifrån dem. Det behövs ju fortfarande ett gott hantverk när plåten ska falsas, säger Rebecka Spånberg.

Modulerna har hittills använts i projekt i Västervik, Örebro och senast i Kristianstad. Taket förbereds med en sarg av krönelement i betong. Den stålstomme som taket ska vila på svetsas ihop på marken och lyfts på plats. Sedan lyfts takmodulerna upp och fästs med beslag och bultar.

– Skarvarna täcks med takpapp och bandtäckning, så lite jobb på taket blir det i alla fall, säger Rebecka Spånberg.

Takmodulen är nästa steg i Skanskas arbete mot att öka graden av industriellt byggande. Sedan tidigare levereras fasaderna som färdigmålade sandwichelement av betong- och cellplast med fönster och fönsterbleck redan monterade från fabrik.


Taket i Kristianstad
Antal moduler: 18
Mått: 10 X 2,4 meter
Vikt: 500 kilo/modul
Antal lastbilar till transporten: 4

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev