Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Peab och Setra vinnare i husbyggartävling

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


SABO: s och HBV:s landsomfattande husbyggartävling är avgjord. Vinnare blev Peab:s  bidrag Tulipanaros som tagits fram i samarbete med Setra samt arkitekterna Roger Larsson och Petter Kärnekull. Det vinnande bidraget är byggt med Setras system Trälyftet som består av moduler, volymer som byggs i fabrik och monteras på plats.
- Det finns ett stort intresse och nyfikenhet hos kunder att bygga moderna och effektiva flerbostadshus i lösningar trä. För Setras del börjar vi nu se resultatet av ett gediget utvecklingsarbete säger Olle Jakobsson, som är projektledare för Trälyftet.

Tävlingsdeltagarna hade fått i uppdrag att ta fram förslag till flerbostadshus med stomme av trä i om minst tre våningar. Priset innebär också att ett ramavtal tecknas, som kan utgöra grund för ett antal byggprojekt runt om i landet.
- Vi är imponerade av kvalitén i förslagen, säger Bengt Owe Birgersson, VD på SABO.  
Det vinnande bidraget Tulipanaros är ett fyravåningshus, med betongstomme och fabrikstillverkade element i massivt trä med träfasader. Det valdes ut bland fem bidrag som gått till final av en granskande jury.

- Det som skiljer i vårt förslag från de andra är att de har större fönster och är ljusare, säger projektledaren Anna Jacobsén på Peab. Och trots det klarar vi ändå att hålla en låg energiförbrukning mycket tack vare vårt okonventionella ventilationssystem vi har där vi använder oss av värmeåtervinning genom golvbrunnen i våtrummen.
AV KARIN RUTSTRÖM

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.