Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Prefabricerade badrum gav SBUF-pris

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Av Margareta Redlund

Med en ny renoveringsmetod för badrum slipper man bilningsjobb, hyresgästerna kan bo kvar, jobbet går fortare och arbetsmiljön för montörerna blir betydligt bättre jämfört med traditionella metoder.

Det är Viab, Våtrumsinnovationer i Norden, som vidareutvecklat metoden, som bör vara lämplig för miljonprogrammets alla badrum som står inför en omfattande renovering. Metoden går ut på att med prefabricerade väggar bygga ett nytt badrum inuti det befintliga.

När Harald Sundberg och Hans Tjulander med SBUF-pengar vidareutvecklade renoveringsmetoden var idén att ha en mycket hög grad av prefabricering och samtidigt kunna ge vvs-montörerna en god arbetsmiljö.

För sin idé, Våtrumsrenovering med prefabelement, mottog de häromdagen SBUFs innovationspris för 2003.

-¶Vi är mycket glada över utmärkelsen, som på sitt sätt legitimerar tekniken, säger Hans Tjulander.

Metoden är enkel: ett nytt badrum byggs inuti det gamla. Befintligt porslin plockas bort. Kakel och golv tvättas med ett speciellt bakteriedödande medel och nya prefabricerade väggar monteras med en ventilerad luftspalt mellan gamla och nya väggen. Därefter monteras det nya porslinet.
Badrummet ansluts till den befintliga ventilationen,  vilket gör att badrummet inte behöver torkas helt och hållet före det att arbetet påbörjas eftersom kvarvarande fukt ändå ventileras bort.
Den enda nackdelen är att badrummet blir något mindre eftersom varje vägg stjäl ett par centimeter och att takhöjden minskas något.

Enligt Viab klarar fyra montörer sex badrum på åtta à tio dagar tack vare den höga graden av prefabricering. Innan det praktiska arbetet börjar mäts badrummet och CAD-ritas. Därmed kan alla arbetsmoment förberedas i detalj, vilket minskar monteringstiden.
Väggarna tillverkas av Partbyggen i Kalix. Viab gör inga egna entreprenadjobb utan fungerar som sälj- och projekteringsorganisation samt utbildar de våtrumstekniker som ska utföra monteringen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.