Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Skanska satsar på industriell husfabrik

Publicerad: 6 mars 2008, 13:35

Industriellt byggande är den nya tidens melodi. Skanska har satsat 100 miljoner kronor på att modernisera sin husfabrik i Strängnäs.


- Den nya fabriken är utrustad med toppmodern  teknik som innebär att vi dubblerar vår produktionskapacitet, säger Mats Williamsson som är vd för Skanska Sverige.

Tekniken som tagits fram tillåter att det mesta av husen, däribland stommarna, tillverkas i Strängnäs. När delarna lämnar fabriken är de utrustade med fönster, kanaler för el och dosor för strömbrytare och eluttag.

Skanska har jobbat med att utveckla det industriella byggandet under en tioårsperiod och målet är att det ska ge vinst för alla som är inblandade i byggprocessen. Minskade energi- och driftskostnader och högre kvalitet är några av vinsterna som Skanska menar att de kommer att uppnå. Man pekar även på halverade byggtider, där ett typhus i sex våningar kan monteras på plats under tre arbetsveckor.

- Sverige behöver en vassare byggbransch. Vi måste bygga betydligt fler bostäder än vi gör idag, helst på kortare tid, till lägre kostnad och med miljömässigt högre standard, säger Mats Williamsson.

I och med den nya fabriken räknar Skanska med att kunna leverera ett tjugotal av sina ModernaHus om året. ModernaHus är Skanskas koncept för flerfamiljshus där den industriella byggmetoden används.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.