tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Skeptiska röster om industriellt byggande

Publicerad: 29 maj 2019, 07:55

Industriellt byggande är på uppgång, tror arkitekter och fastighetschefer. Däremot är de tveksamma till kvaliteten, enligt en undersökning. På bilden: Industriella byggaren Lindbäcks studentbostadsprojekt åt Wästbygg.

Både arkitekter och kommunernas fastighetschefer tror att det industriella byggandet kommer att öka framöver, men det innebär ingen kvalitetsförbättring. Snarare tvärtom. Det visar två olika undersökningar som cementföretaget Cembrit låtit genomföra.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


65 procent av arkitekterna och 74 procent av kommunernas fastighetschefer tror att det industriella byggandet kommer att öka. De båda grupperna är även relativt eniga om konsekvenserna av ett ökat industriellt byggande. Endast cirka 10 procent tror att kvaliteten blir bättre, cirka 40 procent tror att den blir sämre och ungefär lika många tror att den blir oförändrad.

Däremot skiljer sig åsikterna åt när det kommer till att bygga kring ett koncept, där mycket redan är förprojekterat, för att snabba upp byggprocessen. 58 procent av arkitekterna tycker att det är ganska dåligt eller mycket dåligt, medan 82 procent av fastighetscheferna tycker att det är ganska bra eller mycket bra.
- Att bygga enligt ett koncept är i regel både snabbare och billigare. Det som avgör om konceptbyggande blir lyckat eller ej är oftast fasadlösningen. Den behöver anpassas för att vara i samspel med omgivningen, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Om undersökningarna

Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.

Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 50 fastighetschefer i Sveriges största kommuner.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev