torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Södertälje kan få skyskrapa

Publicerad: 14 augusti 2015, 08:36

Bild 1/2  Inspiration till Södertäljes nya skyskrapa kommer från Flatiron Building i New York. Foto: Wikimedia

Fastighetsägaren Acturum vill bygga ett 23 våningar högt hus i Snäckviken i Södertälje. Det skulle bli Södertäljes högsta byggnad. Om allt går enligt plan kan den nya skrapan stå klar 2018.

Ämnen i artikeln:

skyskrapahöga husSnäckvikenFlatiron BuildingprefabriceringSödertälje

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Höghusplanerna gäller en trekantig fastighet i hörnet mellan Storgatan och Astrabacken i Snäckviken, ett före detta industriområde som bland annat rymde läkemedelsföretaget Astras huvudkontor fram till 1999. Nu vill Södertälje kommun omvandla området till ett nav för forskning, företagande och högskolestudier.

Höghuset som Acturum planerar ska i första hand tillföra området små lägenheter men gatuplanet ska rymma lokaler för handel och kontor.

Inspiration till det 23 våningar höga huset kommer från Flatiron Building i New York. Flatiron building är 22 våningar hög, står på en trekantig tomt och var en av New Yorks högsta byggnader när den stod klar 1902.

Rådande detaljplan för Snäckviken medger ett tolv våningar högt hus. Acturum har nu vänt sig till Södertälje kommun för att få en ny detaljplan och har fått positiv respons. I ett uttalande säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, att höghusplanerna passar som hand i handsken med Södertälje kommuns arbete för att förtäta och förlänga stadskärnan.

Om allt går enligt plan kan den nya detaljplanen antas inom ett drygt år vilket skulle möjliggöra byggstart kring årsskiftet 2016/2017 och inflyttning under 2018.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev