tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Studentboende med modern teknik

Publicerad: 18 oktober 2011, 13:53

De tre parallella huskropparna ska byggas med prefabelement i trä.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Norrlandsföretaget Lindbäcks Bygg har fått uppdraget att bygga 175 studentlägenheter på Lindholmen i Göteborg. De tre parallella huskropparna ska byggas med prefabelement i trä.

Ny detaljplan för området håller på att tas fram och byggstart sker troligen under 2013.

Det var i våras som SGS Studentbostäder bjöd in åtta byggföretag till en tävling om hur framtidens studentboende kan utformas utifrån hållbarhet, social miljö, ekologi och ekonomi. I slutomgången fanns Skanska, Peab och Lindbäcks Bygg.

Efter en sista bedömning utsågs Lindbäcks Bygg som vinnare. Byggföretaget har tillsammans med White Arkitekter i Göteborg utarbetat konceptet som är en kombination av industriellt byggande och anpassning till platsen mellan gamla hamnområdet och bostadskvarter.

Byggsystemet är enkelt och flexibelt med moduler som kan kombineras på olika sätt och ge loftlägenheter såväl som tvåor och treor. Gemensamma solterrasser skapas genom att ta bort moduler i söder- och västerlägen.

– Den bärande stommen är av trä. Enligt nuvarande planer kläs fasaderna med plåt och där man rör sig nära fasaden blir det trä. Vi har lyckats kombinera arkitektonisk gestaltning med rationell teknik och kostnadseffektiv produktion. Därmed kan vi bygga studentbostäder med rimlig hyresnivå, säger Wilhelm Risberg, vice vd på Lindbäcks Bygg.

Det unika med de blivande studentbostäderna är att man satsar mycket på modern teknik.

– Varje lägenhet utrustas med en funktionsvägg . Detta gör det möjligt att enkelt byta till ny teknik ungefär som man installerar ny mjukvara i en dator, säger Jan Larsson, White Arkitekter.

I studenthemmen satsas också mycket på det sociala livet. Genom att göra lägenheterna yteffektiva får man plats för så kallade hubbar mellan lägenheterna. Dessa kan liknas vid hjulnav och här ska den sociala samvaron få plats.

Detta är det andra projektet som Lindbäcks Bygg har i Göteborg med omnejd. Det första är i Kungsbacka och består av 80 hyreslägenheter med produktionsstart sommaren 2012. Beställare är Aranäs Projekt.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev