Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Svagt utfall för partering enligt ny undersökning

Publicerad: 22 augusti 2013, 12:13

Fler störningar och sämre samarbete. Så ser det överraskande resultatet ut när genomförda partneringprojekt jämförs med traditionella utförandeentreprenader.


Det visar den färska rapporten ”Produktivitetsläget i svenskt byggande 2013” där 444 nyligen avslutade bostads- och kontorsprojekt undersökts.

Rapporten bygger på intervjuer med byggherrarnas projektledare och byggföretagens platschefer. Bakom studien ligger SBUF, BI Region Väst, FoU Väst, Byggnads, Chalmers samt Sverige Bygger.

­– Över lag, och det kan vara värt att betona, så är de olika byggaktörerna väldigt nöjda med varandra, särskilt relationen mellan beställare och entreprenör fungerar bra. Det gäller även projektörer och övriga leverantörer. Det som förvånar mig mest i vår undersökning är annars de genomgående stora variationerna i produktivitet mellan olika projekt, säger professor Per-Erik Josephson, Chalmers, som varit projektledare för studien.

– Och naturligtvis är reaktionerna på genomförda partneringprojekt förvånande. I en modell för utökad samverkan och närmare samarbete så upplevs just samarbetet mellan aktörerna som sämre än normalt, säger Per-Erik Josephson.Vill du läsa hela reportaget? Du hittar det på sid. 12-14 i Byggindustrin 25/2013 som är ute den 23 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.