Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Svenska succén BoKlok på export i Norden

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Av Marianne Silén
Skanskas och Ikeas samarbete för att ta fram billigare bostäder, BoKlok, har blivit en försäljningssuccé i Sverige. Det är nu klart att BoKlok ska exporteras till Finland och i stadsdelen Nordsjö i Helsingfors byggs de första 48 lägenheterna med byggstart i september.
- Det finns i Finland, liksom i Sverige, ett stort behov av att bygga billiga bostäder med kvalité, detta är ett sätt att bygga både bra och billigt, säger Tapio Parviainen, projektledare, Skanska Oy.
Byggherre är Helsingfors ATT, som är Helsingfors stads bostadsproduktionbyrå. Lägenheterna blir hyresrätter som staden kommer att äga. Fördelen med BoKlok är enligt Helsingfors ATT att konceptet möjliggör små lägenheter och småskalighet i ett tätt område. I Finland är det annars vanligt att små lägenheter endast byggs i större massiva höghus.
- Vi har idag ett tjugutal svenska kommuner och bostadsföretag som vill bygga BoKlok. Blir alla de aktuella projekten verklighet innebär det en 200-procentig ökning av antalet aktuella projekt, berättar Anders Larsson, chef för Skanskas och Ikeas samägda bolag BoKlok.
- Just nu byggs också det första BoKlok-området i Norge, i staden Moss söder om Oslo. I september 2001 fördelades de första 36 lägenheterna mellan de omkring 150 personer som anmält intresse. Lägenheterna fulltecknades på två timmar.
- Även i Danmark finns intresse för BoKlok. Här kommer Skanska i samarbete med danska myndigheter att genomföra en marknadsundersökning för att analysera behov och intresse för projektet, slutar Anders Larsson.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.