tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Industriellt byggande

Svenskt byggande är hett i Silicon Valley

Publicerad: 24 maj 2016, 04:46

Hela delegationen: Niclas Andersson, Malmö högskola, Ulf Håkansson, Skanska, Henrik Johnsson, Ewa Magnusson, Joakim Blomquist, alla tre från Boklok, Lars Stehn, LTU, Refik Salievski, Boklok, Lars Gath, BoKlok, Jerker Lessing, Boklok/Stanford University. Foto: Privat

I veckan som gick åkte en svensk delegation bestående av forskare och företagsledare till Stanford University i Kalifornien. Syftet var att utbyta kunskap kring industriellt byggande. Ewa Magnusson på Boklok, var en av deltagarna och hon menar att den typen av nära samarbete med akademin är vägen framåt för Boklok.

Ämnen i artikeln:

prefabricering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Ewa Magnusson, koncept- och hållbarhetschef på Boklok, berättar att hon haft mer än en aha-upplevelse under besöket på Stanford.

– En gäller Stanfords sätt att samarbeta med industrin här i Silicon Valley. De är snabba på att skapa lösningar och leverera den kunskap som företagen behöver, säger hon.

Hon tror att det är framtiden för Boklok.

– Vägen framåt för oss när det gäller industrialisering är ett närmare samarbete med forskarvärlden. Både på Stanford och i Sverige. Det här besöket är ett första steg. Här har vi träffat världens främsta forskare och företag inom digitalisering av bygg, inom IoT, med mera, säger hon.

Jerker Lessing, som var med och tog emot delegationen i Stanford, berättar att intresset för att ta del av den svenska delegationens kunskaper och erfarenheter var mycket stort.

– Jag arrangerade ett seminarium som vi kallade Industrialized Construction Forum på temat industriellt byggande där bland annat professor Lars Stehn från LTU, Bokloks vice vd Lars Gath och professor Niclas Andersson från Malmö högskola medverkade. Det var ett enormt intresse från Stanford­professorer, studenter och företagsledare. Salen var full och frågorna från publiken ville aldrig ta slut, säger Jerker Lessing.

Jerker Lessing är under våren på Stanford som gästforskare inom industriellt byggande. Han är även knuten till Boklok som forsknings- och utvecklingschef.

Workshop på Stanford, och test av nya verktyg för effektiva samarbetsformer. Deltar gör Lars Gath, Boklok, Ulf Håkansson, Skanska och Niclas Andersson Malmö Högskola. Foto: Privat

Samtidigt som den amerikanska publiken fick ta del av svenskt kunnande fick den svenska delegationen inspireras av de tankesätt som råder i Silicon Valley.

På seminariet medverkade till exempel det kanadensiska företaget Bone Structure som har utvecklat ett stålbaserat stomsystem för bostäder och som etablerat sig i Kalifornien. De har nischat in sig på exklusiva villor. Ett annat företag som deltog var Project Frog som utvecklat plattformar för att bygga skolor, datahallar och kontorsbyggnader.

– Gemensamt för båda är att de satsar på att utveckla produktkoncept. Båda anlitar underleverantörer för tillverkningen. Deras fokus är att skapa plattformar för flexibelt byggande med hög kvalitet och låg energiförbrukning. De har tydlig Silicon Valley-touch med produktutveckling baserat på starkt kundfokus och med kunskap och lärdomar från andra industrigrenar, säger Jerker Lessing.

Läs mer: Jerker Lessing bloggar från Stanford.

Han menar att Sverige generellt ligger långt fram inom industriellt byggande. Men en sak som han tycker att svenska företag borde ta till sig är sättet som företagen i Silicon Valley bygger in möjligheten att skala upp verksamheten redan från början. Där är det självklart att satsa på en global marknad.

– Stanford är verkligen en smältdegel. Det blir så uppenbart vilka enorma möjligheter det finns för industriellt byggande runt om i världen. Sverige är ett litet land men vi har tekniken och kunskapen som många efterfrågar, säger Jerker Lessing.

Han berättar att frågan han själv ställer sig nu är ”Vad väntar vi på?”.

– Företagen som växer fram inom den svenska byggindustrin i dag har fler likheter med Scania, ABB, Ikea och så vidare än med det som pågår på en traditionell byggarbetsplats. Det skulle kunna bli vår nästa exportsuccé, säger Jerker Lessing.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev